Здраве и красота

Възможно ли е да имате висока кръвна захар, но да нямате диабет?

Какво представлява недиабетната хипергликемия?

08.06.2021г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е заболяване, което се характеризира с висока кръвна захар. Свикнали сме да смятаме, че който има висока захар, има диабет. Това не е съвсем така. Съществува състояние, при което нивата на кръвната захар са високи, но това не означава автоматично, че човекът страда от диабет. Състоянието се нарича недиабетна хипергликемия.

Вредни навици, които водят до диабет тип 2

Недиабетната хипергликемия може да е временно състояние вследствие на заболявания, стрес, вирусни инфекции, при което нивата на кръвната захар са високи, но все още няма същински диабет.

Най-голямата опасност за здравето, което хипергликемията предизвиква, е че при нея няма симптоми. Това означава, че може да имате високи стойности на глюкоза в кръвта без да подозирате. Това може да причини увреждания на тъкани и органи, ако нивата на кръвната захар не бъдат овладени.

Полезни съвети за закуската за диабетици

Недиабетната хипергликемия може да възникне в резултат на стресово събитие, травма, нараняване, инфекция, според Verywell Health. Състоянието може да се появи след преболедуване на някакво заболяване. Когато тялото е под някаква форма на стрес, то може да произвежда повече хормони, за да отблъсне болестта, пише healthline.com. Високата кръвна захар в повечето подобни случаи е временно явление и отшумява след преминаване на състоянието. Понякога обаче състоянието остава трайно.

Защо е важно високата кръвна захар да се компенсира и следи?

Човек може да има висока кръвна захар без да има диабет. При всички положения регулярното следене на кръвната захар е от огромно значение, защото когато се появят симптоми, може да е твърде късно и да е налице вече същински диабет. Навременното овладяване на стойностите на кръвната захар е от съществено значение за здравето в бъдеще.

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет

Свързани статии

При някои хора все пак могат да се появят симптоми на повишена кръвна захар, за които е добре да се внимава и следи. Сред тях са жажда, умора, главоболие, често уриниране, замъглено зрение, гадене, повръщане, коремна болка, изпотяване без причина.

Наднорменото тегло, затлъстяването и фамилната обремененост с диабет са сред водещите рискови фактори за отключване на това заболяване. Редуцирането на телесното тегло е от първостепенно значение в превенцията на хипергликемия, инсулинова резистентност, диабет, метаболитни заболявания, свързани с нарушена въглехидратна обмяна.

6 изненадващи причини за отключване на диабет тип 2

* Задължително е да се консултирате с лекаря си, ако забележите, че сте постоянно жадни, имате сладникав вкус в устата без да сте яли нищо сладко, усещате се преуморени и объркани, имате чести диарии и гадене, пише healthdigest.com.

Коментирай
Свободно време