Здраве и красота

5 алтернативни напитки на кафето, които дават много енергия

Какво да пиете сутрин вместо кафе

20.06.2021г. / 05 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е страст за милиони хора. То е вълшебството, което с аромата и прекрасния си вкус ни събужда рано сутрин, дава ни енергия, а през деня ни помага да сме бодри и съсредоточени. Любителите на кафето трудно биха го заменили с нещо друго, просто защото няма вкус и аромат, които да могат да заместят тази магия.

Сутрешно кафе на гладно – защо това е най-вредният навик?

Прекаляването с кафето обаче е вредно за здравето. Кофеинът е стимулант, който въздейства на нервната система, сърдечносъдовата система, храносмилането и баланса на полезните бактерии в червата. Твърде много кофеин означава прекалено много главоболия в здравословен смисъл.

Но как да се събудите сутрин без кафе? Какво може да ви ободри? Какво може да ви даде онази енергия и тласък на деня, от които имате нужда след като се събудите от сън?

Ето няколко напитки, които могат спокойно да заместят кафето, защото дават много енергия. Като вкус и мирис са безкрайно различни от него, разбира се, но могат да ви направят бодри през целия ден.

Чай матча

Матча е вид японски зелен чай на прах, който е пълен с антиоксиданти и дава много енергия. Благодарение на високото съдържание на аминокиселината L-теанин в състава си, матча има свойството да ободрява, да подобрява настроението, да подпомага мисловната дейност и паметта.

Как да добавим повече антиоксиданти към кафето си

Зелен чай

Зеленият чай е прекрасен заместител на кафето. Той носи бодрост и енергия през целия ден. Освен това е много полезен в превенцията на редица опасни заболявания, включително някои видове рак. Зеленият чай подпомага работата на сърдечносъдовата система, като помага за намаляване на холестерола. Полезен е и в превенцията на диабет тип 2.

Свързани статии

Смутита

Смутитата, приготвени с плодове, зеленчуци, семена и ядки, са един прекрасен начин да стартирате деня си. Те не само ще ви дадат много енергия и ще ви помогнат да забравите за кафето, но и ще ви заредят с хранителни вещества, които могат или да заместят закуската ви, или да я допълнят по един здравословен начин. Смутитата са питателни и вкусни. Не забравяйте само да не добавяте към тях захари, калорични допълнения и прекалено големи количества съставки, защото всяко полезно нещо в големи дози носи и негативни ефекти върху здравето. Не забравяйте и за калориите в тях.

Кафе с лимон – за какво е полезно?

Натурално горещо какао

Какаото съдържа кофеин. Ето защо то може да замести кафето, но като допълнение да даде на организма и много повече антиоксиданти. Не забравяйте да използвате алтернативни подсладители, които са доказано полезни вместо да добавяте захар към какаото си.

Комбуча

Комбуча е още едно средство да стартирате деня си с много енергия и без кафе. Тази ферментирала напитка също съдържа L-теанин, който дава много енергия, но без негативните ефекти върху нервната система. В допълнение комбуча дава полезни бактерии на чревната флора, като подобрява функциите ѝ.

10 нестандартни употреби на филтрите за кафе

Коментирай