За много хора сутринта започва с чаша кафе. Ставаме и посягаме директно към кафето, защото то е единственият ни начин да се събудим. Често и не закусваме, защото нямаме време, а и ни е трябвала ободряващата напитка, за да стартираме деня си.

Оказва се, че това е един от най-вредните навици в пиенето на кафе, които мнозина имат. Консумацията на кофеин веднага след събуждането и то на гладно е голяма грешка. Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition показва, че е по-добре да хапнете нещо, колкото и малко да е то, преди да изпиете кафето си сутрин. Това оказва огромно положително влияние върху цялостното здраве.

Изследването е на Центъра по хранене, упражнения и метаболизъм към Университета в Бат, Великобритания. То разглежда ефектите, които чаша черно кафе оказва върху 29 здрави мъже и жени, пише bestlifeonline.com. Хората били помолени да се подложат на три различни състояния в произволен ред: едно с нормален нощен сън, последван от сладка напитка на сутринта; едно, при което по време на нощния сън хората били събуждани за 5 минути на всеки час, след което на сутринта изпивали същата сладка напитка сутрин вместо закуска; и едно, в което сънят също бил прекъсван, но на сутринта изпивали чаша кафе половин час преди да получат сладката напитка.

6 признака, че пиете прекалено много кафе

След взимане на кръвни проби от участниците, изследователите открили, че онези, които са пили кафе преди сладката напитка, имали с до 50% по-голям скок в нивата на кръвната захар, сравнен с всички останали.

Още по темата

Учените смятат, че въпреки много други изследвания, сочещи ползите от сутрешното кафе, пиенето на чаша кафе на гладно сутрин веднага след събуждане преди хапването на каквато и да е закуска, провокира тялото ви да повишава нивата на инсулин и кръвна захар. Това е един доста опасен механизъм, който не само предразполага към трупане на мазнини, но и създава условия за отключване на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Казано по-просто, усвояването на кръвната захар се нарушава, когато първото нещо, което приемаме сутрин е кофеин, особено ако имаме неспокоен сън през нощта. Това може да се промени само с един прост навик – да хапвате нещо малко преди да пиете кафе.

6 навика, свързани с кафето, които ни правят по-здрави

Освен това пиенето на кафе на гладно оказва вредно влияние и върху енергичността ви. Противно на схващането, този навик намалява енергията, вместо да я повишава, защото кофеинът на гладно стимулира повишаване нивата на кортизол в кръвта – хормон на стреса.