Здраве и красота

Как да възстановим кожата след дерматологични и лазерни процедури

Няколко съвета как да се грижим за уязвимата кожа

07.07.2021г. / 10 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на лятото, което така много обичаме и чакаме с трепет, освен вълнуващи емоции и морска наслада, ни очакват и не малко предизвикателства за кожата. Всяка година, щом лятото наближи започваме да говорим за задължителните правила за грижа за кожата, които неизменно включват слънцезащитната козметика, но сякаш не обръщаме достатъчно внимание на една също важна тема, а именно възстановяването на кожата след някои дерматологични и лазерни процедури.

При повърхностни дерматологични процедури също следва да полагаме внимателни грижи за кожата, за да ѝ помогнем да се възстанови без сериозни промени в състоянието ѝ. Независимо дали планирате третиране с лазер, разкрасителни процедури или пилинг, грижата за кожата след тях трябва да е последователна.

Какви могат да са тези грижи?

Не претоварвайте кожата след процедура

Кожата ви вече е уязвена вследствие на съответната процедура – лазер, пилинг или пък татуировка. За да се възстанови по-бързо кожата не прекалявайте с използването на продукти върху нея и избягвайте козметика с тежка формула. Кожата в такъв момент има нужда от успокояваща и хидратираща грижа, която максимално бързо да възстанови естествената кожна бариера. Подходящо решение е възстановяващият продукт с UV-защита на A-derma - EPITHELIALE A.H ULTRA SPF50+.


Кремът подпомага възстановяването на кожата, намалява червените и кафяви остатъчни следи (хиперпигментации след белези), успокоява мигновено и защитава кожата през деня от ултравиолетовите лъчи при излагане на слънце.

EPITHELIALE A.H ULTRA SPF50+ е предназначен за уязвена кожа след повърхностни дерматологични процедури или повърхностни промени на епидермиса, с риск от хиперпигментации при излагане на слънце. Тестван е след проведен пилинг, лазерни процедури, ре-епителизирана татуирана кожа. Може да се нанася на лице и на тяло и е подходящ за употреба от цялото семейство.

Избягвайте грима за известно време

След като кожата е чиста от мъртви клетки, токсини, излишно окосмяване и целта на съответната манипулация е изпълнена, трябва да дадем време на кожата да се възстанови и успокои. Затова в такъв момент не се препоръчва употребата на грим поне за 1-2 дни, докато не се успокои зоната, в която сме третирали кожата.

Особено внимателни трябва да сме след пилинг процедури, когато кожата е много чувствителна и порите са изчистени. Нанасянето на грим или козметика с тежка формула в такъв момент може да доведе до запушване на порите и дори до възпаление.

EPITHELIALE A.H ULTRA SPF50+ е изключително подходящ в такава ситуация, тъй като е некомедогенен и няма да доведе до запушване на порите. Кремът е с висок слънцезащитен фактор, който ще предпази чувствителната и деликатна кожа от UV-лъчите, особено след дерматологични процедури.

Нанасяйте слънцезащитен продукт

Слънцезащитата е задължителна през всеки сезон, не само през летните месеци. Но след третиране на кожата нанасянето на слънцезащитен продукт е правило номер едно, което пази не само красотата ни, но и здравето, като ни защитава от последващи възпаления и слънчеви изгаряния. За да се избегнат и неестетични хиперпигментации избирайте разумно продуктите, които ще нанесете.

Не се излагайте директно на слънчева светлина

Вследствие на някои дерматологични процедури защитната бариера на кожата е временно отслабена и уязвима. Това прави кожата ни особено податлива на раздразнения, които могат не само да влошат състоянието и вида ѝ, но и да ни причинят сериозен дискомфорт, дори болка. Един от рисковите фактори е излагането на пряка слънчева светлина непосредствено след подобна процедура, особено ако кожата ви не е защитена с подходящ продукт.

Хиалуроновата киселина, без която не можем

Ако има нещо, което е универсално за всяка кожа, за да бъде здрава и силна, независимо от възрастта, това е хиалуроновата киселина. Благодарение на нея кожата е свежа, хидратирана, подхранена, готова за предизвикателствата на лятото. Именно такъв продукт е универсалният хидратиращ крем за уязвима кожа на A-derma, чиято формула е с 98% съставки с натурален произход.


Кремът може да се използва както от кърмачета и деца, така и от възрастни, и има мултифункционално приложение – може да се нанася върху лице, ръце, тяло и околоочен контур.

Веднага след нанасяне универсалният крем на A-derma осигурява нежен комфорт на кожата и помага за възстановяването на нейната естествена бариера, а това веднага го превръща в един от любимите продукти на цялото семейство.

Коментирай