Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако редовно пиете газирано?

Потенциални рискове за здравето

08.07.2021г. / 05 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Газираните напитки съдържат добавени захари под различни форми. Освен това те са допълнително обогатени с въглероден диоксид, който допринася за негативните ефекти от добавените захари. Редовната консумация на газирано може да предизвика редица неприятни проблеми със здравето.

10 причини да избягвате газираното, включително диетичното

Какво се случва в тялото, ако редовно пиете газирано?

Проблеми със зъбите

Прекомерното пиене на захарни газирани напитки може да увреди зъбите. Захарите в газираното причиняват възпаления в устната кухина, които могат да навредят и на венците. Освен това газираните напитки имат киселинен характер, който отслабва зъбния емайл и прави зъбите по-податливи на кариес.

Напълняване

Напълняването е почти в кърпа вързано, ако пиете газирано ежедневно. Газираните напитки са с висока доза добавени захари. Дори модификациите с изкуствени подсладители предизвикват реакция от панкреаса, която води до освобождаване на голямо количество инсулин, което от своя страна води до трупане на мазнини.

4 причини да кажем „Не“ на газираните напитки

Проучване от 2016 година, публикувано в списание Nutrients показва, че дори възрастните, които пият редовно диетични газирани напитки трупат до три пъти повече мазнини в сравнение с тези, които не консумират подобни напитки.

Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво е възпалително заболяване, което се провокира от храни и напитки, предизвикващи повишаване на възпаленията в тъканите и тялото. Добавените захари в изобилие в газираните напитки имат именно такъв ефект върху стомашно-чревния тракт, като отключват поредица от неприятни симптоми, като газове, подуване, диария, запек, болки в коремната област.

Неочаквани ползи от газираната вода

Свързани статии

Повишаване на кръвната захар

Кръвната захар се повишава след консумация на сладки храни и напитки. Това се случва не само при диабетици и хора с предразполагащи към диабет състояния, но и при всички останали. Ако редовно пиете газирано, това може да повиши риска ви от диабет. Ежедневната консумация на газирани напитки води до постоянно повишаване на кръвната захар, което изтощава панкреаса, а това повишава риска от възникване на диабет.

3 напитки, които да избягвате през лятото

Високо кръвно налягане

Според редица проучвания редовната консумация на газирано води до повишаване на кръвното налягане. Едно изследване от 2015 година, публикувано в Clinical and Experimental Hypertension открива, че има значителна връзка между газираното и високото кръвно налягане. Връзката се дължи отново на добавените в изобилие захари в тези напитки, които причиняват възпаления в тялото, включително в сърдечносъдовата система, водещи до аномалии във функциите ѝ.

Коментирай
Свободно време