Здраве и красота

5 здравословни навика за намаляване на холестерола

Как да понижите стойностите на холестерола и да подобрите сърдечносъдовото здраве

03.08.2021г. / 09 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Холестеролът е мазно, восъчноподобно вещество, което е част от редица процеси в организма. Тялото ни се нуждае от холестерола, за да извършва пренос и синтез на някои вещества. Холестеролът подпомага възстановяването на клетките в тъканите, участва в преноса на хормони, както и играе роля в тяхното синтезиране.

4 напитки при висок холестерол

Проблемът с холестерола идва от неговите нива в организма. За да бъде полезен той и за да участва правилно в механизмите и процесите в тялото, холестеролът трябва да бъде в определени стойности. Ако стойностите на лошия холестерол надвишават тези допустими здравословни граници, съществува риск от поява на сърдечносъдови заболявания, чернодробни заболявания, повишен риск от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

Как можете да понижите холестерола?

Чрез хранене

Храната оказва влияние върху нивата на холестерола. Ако диетата ви е много богата на трансмазнини, наситени мазнини, хидрогенирани масла, пържена храна, тлъсти меса, алкохол, това се отразява върху нивата на холестерола.

Чести грешки, които хората правят при висок холестерол

Ограничете наситените мазнини. Наблегнете на ненаситените. Те понижават стойностите на лошия холестерол и стимулират нивата на добрия.

Сред полезните мазнини, които е добре да включите в диетата си, се нареждат нискомаслените млечни продукти, богатите на фибри плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, птиче месо. Ограничете пърженото, тестеното, стандартните млечни продукти, тлъстото и червеното месо, яйцата. Ядките и семената съдържат полезни мазнини, но и с тяхното количество трябва да се внимава.

Заменете рафинираното олио с чист зехтин и рапично олио. Те съдържат полезни мазнини, които влияят положително върху холестерола. Бъдете внимателни и с тяхното количество обаче, тъй като имат висока калорийна стойност.

Чести грешки, които хората правят при висок холестерол

Сред здравословните мононенаситени мазнини, които е добре да изберете в диетата си, се нареждат също авокадото, ядките, маслата от ядки, семената.

Яжте повече фибри

Фибрите в диетата помагат за намаляване на лошия холестерол. Те се срещат в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите, варивата.

Свалете излишните килограми

Редуцирането на мастната тъкан в организма може да допринесе за намаляване и на холестерола. Наднорменото тегло и затлъстяването се свързват с повишени нива на холестерол, въпреки че не е задължително, тъй като факторите, които влияят върху холестерола са много и комплексни. Въпреки това, някой и друг килограм надолу ще ви се отрази добре.

6 суперхрани срещу лош холестерол

Спрете пушенето

Ако пушите, трябва да знаете, че тютюнопушенето е един от основните фактори за натрупване на плаки от холестерол по съдовете. Това води до втвърдяване на стените на кръвоносните съдове и затруднено кръвообращение – една от водещите причини за инфаркти и инсулти.

Редовни тренировки

Физическата активност допринася за контрола не само на теглото, но и на нивата на холестерола. Поддържането на добра форма влияе на всички нива в организма, като се отразява благотворно на кръвообращението, поддържането на здравословни стойности на холестерола, кръвната захар и съдейства за по-добрата обмяна на мазнините и въглехидратите в организма.

Коментирай