Здраве и красота

Къде може да грешите в консумацията на чия?

Една от честите грешки, които не трябва да допускате

13.08.2021г. / 05 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената от чия са чудесен източник на хранителни вещества. Те се използват още от древни времена, когато маите и ацтеките са открили техните здравословни качества. В днешно време чия е прекрасно допълнение към храненето. Благодарение на незаменимите си ползи тя е част от принципите на здравословното хранене

3-дневен детокс с вода с чия и лимон

Чията може да се консумира по много начини. Тя се включва в салати, десерти, кремове, дресинги, печива, шейкове и смутита. 

Сред хранителните качества на чията, заради които тя е толкова предпочитана от мнозина, е богатото наличие на витамини, минерали, протеини, фибри и антиоксиданти. В състава ѝ присъстват желязо, калций, манган. Чията е полезна за подобряване на функциите на сърдечносъдовата система. Тя може да допринесе в превенцията на диабет. Подпомага поддържането на здравословно тегло, като стимулира храносмилането и метаболизма. 

Сурови бонбони със семена от чия, ядки и фурми

Но как правилно да консумираме семената от чия, така че да получим всички тези здравословни ползи?

Коя е грешката в консумацията на чия, която задължително трябва да се избягва?

Семената от чия трябва да се консумират задължително добре овлажнени. Те имат свойството да набъбват в досег с течности. Ако се консумират сухи или недостатъчно набъбнали, това крие риск от набъбване в храносмилателния тракт, а това има своите опасни последици. 

Когато семената от чия влязат в контакт с течна среда независимо дали е вода, друга течност или течност вътре в тялото ви, те набъбват многократно. Според healthline.com семената от чия уголемяват размера си до 27 пъти след навлизане в контакт с вода. Това означава, че те изсмукват течността, с която имат съприкосновение. Ето защо, ако поглъщате семената от чия сухи или недостатъчно набъбнали, това може да предизвика поредица от проблеми, възникващи в тялото ви. 

Конопено семе и невероятните му качества

Семената от чия съдържат желеподобно вещество, което се активира в контакт с течностите. Нужно е време, за да могат семената да набъбнат достатъчно и да са годни за консумация. За предпочитане е да ги оставяте да набъбнат в рамките на поне час. Така ще извлечете всички ползи от консумацията на чия. 

Ако обаче избързате и добавите сухи семена към салатата или закуската си, например, и ги консумирате веднага, това е грешка. Сухите семена могат да заседнат по хранопровода, да залепнат заради започналия процес на набъбване и отделяне на желеподобното вещество. Това може да предизвика сухота, кашлица, дразнене, невъзможност за преглъщане, задух. 

4 семена за добро храносмилане

Консумацията на сухи или недостатъчно набъбнали семена от чия може да предизвика и храносмилателни проблеми. Те набъбват в стомаха и червата, като това може да предизвика болки, спазми, диария, запек, поява на голямо количество газове заради богатото наличие на фибри. 

Винаги консумирайте чията след като сте се уверили, че е достатъчно добре разтворена в течност и добре набъбнала. 

Коментирай
Свободно време