Здраве и красота

Какво се случва, ако гъбичната инфекция не бъде лекувана навреме?

Защо е важно да се лекува навреме

08.08.2021г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъбичките и дрождите живеят в нашите тела. Когато по някаква причина се създадат условия за техния свръхрастеж, се получава гъбична инфекция. Гъбичните инфекции са едни от най-честите. Засягат главно жени, но и мъжете могат да страдат от тях. Гъбичките могат да предизвикат инфекции в различни тъкани и органи. Сред най-честите места в тялото са гениталиите, устата, гърлото, но и някои вътрешни органи. 

Къде освен във вагината може да има гъбички?

Повечето жени получават гъбична инфекция поне веднъж в живота си. Ако тя не бъде лекувана, може да доведе до много сериозни последици, въпреки че на пръв поглед изглежда безобидна. 

Хората, страдащи от диабет, бременните жени и хората с отслабена имунна система са по-склонни да развият гъбична инфекция. Вагиналните гъбички предизвикват сърбеж, дразнене, зачервяване, подуване на засегнатите тъкани, отделяне на гъст секрет с неприятен мирис. 

При някои жени, страдащи от гъбични инфекции се наблюдава болка при полов контакт, както и при взимане на душ. 

Как да неутрализираме гъбична инфекция по натурален начин

Въпреки че се случва по-рядко, мъжете също могат да страдат от гъбични инфекции в интимната област. Гъбичките могат да засегнат цялата повърхност на пениса, като предизвикват парене, сърбеж, зачервяване, отделяне на секрет. 

Гъбичните инфекции се лекуват сравнително лесно. Въпреки това е необходимо да се вземат мерки, колкото се може по-бързо след установяване на първите симптоми. Консултирайте се с лекар, който да направи нужните изследвания и да предпише необходимото лечение. 

Какво се случва, ако гъбичната инфекция не бъде лекувана?

Ако гъбичните инфекции не се лекуват, това може да доведе до по-сериозни проблеми. Нелекуваните гъбични инфекции се разпространяват навътре в половата система, като могат да засегнат и пикочната система, стигайки чак до бъбреците. 

Натурални лекове при гъбички по ноктите

Гъбичните инфекции могат да предизвикат и кървене и отворени рани по кожата и лигавиците, ако не бъдат лекувани навреме. Възможно е също да проникнат до храносмилателния тракт, причинявайки щети по него и затруднения в усвояването на хранителните вещества, от което могат да последват сериозни здравословни проблеми.

Не се самолекувайте. Консултирайте се с вашия лекар, който да ви назначи адекватно лечение за гъбичната инфекция. 

Коментирай
Свободно време