Здраве и красота

10 причини за постоянна умора

Събуждате се уморени, дори когато сте спали 8 часа

09.08.2021г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умората наляга всеки, особено в натовареното съвременно ежедневие. Когато обаче тя не си тръгва от плещите ви и по никакъв начин не ви напуска, дори след почивка или сън, това има своите причини. Ако се чувствате сънливи, уморени постоянно, нямате сили за нормални ежедневни дейности, камо ли за нещо повече, ето какво може да го предизвиква. 

Техники за прогонване на следобедната умора без кафе

1. Консумирате прекалено много прости въглехидрати. 

Ако наблягате на простите въглехидрати и рафинираните захари в ежедневието си, те може да са в основата на постоянната умора. Когато хапнете нещо сладко, то повишава рязко нивата на кръвна захар и инсулин. Те спадат също толкова бързо след това, колкото са се покачили. Този процес предизвиква умора, липса на енергия, сънливост и глад за още рафинирани захари. 

2. Заседнал начин на живот. 

Заседналият начин на живот без никакви упражнения, тренировки и движение може да доведе до постоянна умора. Ако поставяте тялото си пред предизвикателство с редовни упражнения и тренировки, това развива издръжливостта и силата му. Когато не се движите, мускулите стават инертни и слаби, а вие се чувствате постоянно уморени и без енергия. 

3. Не се наспивате добре. 

Сънят е много важен. Той трябва да е достатъчно продължителен и непробуден, за да осигури на организма нужната почивка. 

5 неща, които ви изтощават без да осъзнавате

4. Чувствителност към храни.

Постоянната умора може да се дължи на хранителна алергия, непоносимост или чувствителност, за която не подозирате. Когато в организма често или ежедневно постъпва хранителен дразнител, тялото реагира. Една от възможните реакции е умората и липсата на енергия.

5. Не приемате достатъчно калории. 

Ако сте на хранителен режим, при който приемът на калории е ограничен, това може да ви прави сънливи, без енергия и постоянно уморени. Калориите са нужни на организма за осигуряване на достатъчно енергия. Когато са твърде малко, резултатът е изтощение. 

Признаци на крайно изтощение

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
i az sum taka ot dosta vreme - stana hroni4na umora...gadno e.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар