Здраве и красота

Витамини и минерали за добро настроение

В кои храни се съдържат

11.08.2021г. / 14 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Човешкото тяло е една уникална система, а рядко се замисляме за това. Така например, днес бяхте ли в добро настроение или не съвсем? А може би напоследък се чувствате все по-често така? В мозъка ни има множество невротрансмитери, които отговарят за редица процеси,  включително за регулиране на настроението и емоциите ни.

Балансът на невротрансмитерите е от съществено значение за настроението и емоционалното здраве, докато дисбалансът им може да увеличи риска от тревожност и депресия.

Тялото ни разчита на важни хранителни елементи, като омега-3 мастни киселини, пробиотици и някои витамини и минерали, за да поддържа функцията на тези невортрансмитери и за да се усещаме по-често щастливи. 

Вижте на кои витамини и минерали не бива да се допуска дефицитВажно! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар. 

Витамин D

Наричат го слънчевият витамин, който е от съществено значение за нашето здраве, добро настроение и функцията на мозъка. Когато се излагаме на пряка слънчева светлина, ние помага на тялото си да синтезира витамина, който пък помага за синтеза на серотонин, който ни помага да бъдем щастливи. Въпреки това, някои хора е възможно да имат дефицит на витамин D без да подозират.

Ниските нива на витамина се свързват със сезонно афективно разстройство или сезонна депресия, влошено настроение през останалата част от годината, покачване на килограми. 

Хранителни източници, които съдържат по-високи стойности на витамина са млечни продукти, гъби, риба, яйца. 

Витамин Е и чудесата му в полза на кожата

Калций 

Минерал, който е важен не само за костите и зъбите ни, но неговият дефицит може да доведе до ниски нива на щастливи химикал серотонин. Стрес, тревожност, безпокойство, раздразнителност... Калцият ни е необходим и за по-доброто усвояване на витамин D. Освен в млечните продукти, минералът се съдържа и в тъмнолистни зеленчуци като спанак и зеле, риба, бадеми, семена от чиа, портокали и други. 

Витамини и минерали за повече енергия

Витамините от група В ни помагат да облекчим стреса. Също така са важни за поддържането на мозъчната функция, стабилизиране на настроението ви, управление на стреса и повишаване на нивата на допамина. Храни, богати на витамини от група В са яйца, риба и морски дарове, червено и птиче месо, ядки, семена, бобови растения. 

Цинк – той не само подпомага храносмилането и имунната ни система, но също така е важен за концентрацията и паметта. Недостигът на минерала може да увеличи риска от разстройства на настроението, смятат учени. Можем да си го набавим чрез консумацията на месо, стриди, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, семена, яйца, млечни продукти, черен шоколад и други.

Свързани статии

Магнезий – основен минерал, който също повишава настроението и спомага за балансиране  на хормоните. Дефицитът на магнезий може да доведе до увеличаване на тревожността,  умората, раздразнителността. Полезни източници на магнезий са рибата, тъмнолистни зеленчуци, тиквени семки, авокадо, черен шоколад, ядки и други.

Селен – много мощен антиоксидант, който е важен за имунитета, функцията на щитовидната жлеза, здравето на мозъка. За селена е известно, че също помага за повишаване на настроението и намалява тревожността, като повишава нивата на невротрансмитерите. Селенът се съдържа в рибата и морските дарове, пълнозърнестите храни, бразилски орех, яйца, говеждо, пилешко, черен шоколад, гъби шийтаке и други. 

Снимка: istock

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )