Здраве и красота

Комари?! Как да се справим със сърбежа и дискомфорта за спокойна почивка

27.08.2021г. / 14 37ч.
Мария Дуковска
Комари?! Как да се справим със сърбежа и дискомфорта за спокойна почивка

Не са много факторите, които могат да помрачат лятната почивка, разходка или излет така, както ухапванията от насекоми и в частност – комари.

Знаете ли, че само женските комари хапят? По-известна като хоботче, устата на женския комар се състои от дълги снопчета, които служат като микроскопични спринцовки – чрез тях се всмуква кръвта, която е необходима на женските, за да могат да възпроизвеждат яйцата си. По време на самото хранене комарът извлича кръвта, докато в същото време изпомпва от слюнката си на мястото на ухапването. Това създава реакция в организма ни, по време на която човешката имунна система реагира и освобождава съединение, наречено хистамин. То стимулира възпалението и причинява редица симптоми, познати ни до болка след ухапване - подуване, зачервяване и сърбеж.

Изключително важно е да не се разчесва зоната на ухапването. Това може само да възпали още повече чувствителния участък, както и да доведе до редица усложнения. За да не се стига до това, препоръчително е веднага да третирате зоната на ухапването с успокояващ крем – Calmiderm® крем е природно средство, което съдържа екстракти от лайка, невен, лавандула и малко ментол. Благодарение на съставките си, кремът веднага успокоява кожата, намалява сърбежа, подуването и зачервяването. Тубичката е удобна и подходяща за носене в чанта или раница. Особено през лятото, по време на разходки сред природата и вечери на открито, Ви съветваме да не пропускате да вземете Calmiderm® крем с Вас – гарантирано ще ви спести много главоболия и дискомфорт.

Все пак, за да можете да се насладите на почивката максимално, ние Ви предлагаме няколко съвета, които да минимизират риска от ухапване:

- Най-често комарите излизат вечер, около залез слънце и смрачаване. Тогава обичайно става по-влажно, а колкото по-влажно – толкова по-сигурно, че ще има комари. Затова, ако е възможно избягвайте по време на този период да сте на открито незащитени.

- Знаете ли, че комарите не са сред най-добрите летци? Силният вятър например не благоприятства застояването на комарите. Ето защо, ако сте на закрито, можете да включите вентилатор в стаята. Това би трябвало да намали наплива на малките нападатели.

- Носете дрехи с дълъг ръкав – дълги панталони, дълга блуза, чорапи. Колкото по-ограничен директен достъп имат до кожата Ви, толкова по-добре.

- Избягвайте да се мажете със сладки лосиони и парфюми, които биха могли допълнително да привлекат комарите

- Използвайте препарати, предназначени за отблъскване на насекомите

- Последно, но не на последно място, бъдете подготвени и разполагайте с успокояващ крем във Вас, в случай, че все пак бъдете ухапани. Това Ви гарантира спокойствие, че симптомите ще бъдат облекчени на мига и няма да се стигне до усложнения и/ли дискомфорт.

Приятна почивка и спокойно лято с Calmiderm® крем!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
koko ( преди 2 години )
Това е много *** платена реклама, а не статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време