Здраве и красота

Комбинация от мед, чесън и оцет при висок холестерол

Помага и за контрола на високото кръвно

11.09.2021г. / 05 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високият холестерол е един от най-често срещаните здравословни проблеми. Наднорменото тегло, възрастта, ген, консумиране на храни с високо съдържание на трансмазнини, са част от факторите, които влияят върху нивата на холестерола.

Когато стойностите му не са в баланс, високият холестерол може да доведе влошаване състоянието на коронарните артерии, натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове, тяхното запушване. Всичко това увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт.

Някои промени в начина на хранене, регулиране на нивата на стреса, излишните килограми, редовната спортна активност, могат да помогнат да намалим естествено нивата на така наречения лош холестерол.

Свързани статии

Хубаво е да добавим и някои определени храни към менюто си, за които се смята, че помагат в контрола на холестерола и високото кръвно налягане, като куркума, чесън, ленено семе, риба и други храни богати на омега-3, ябълков оцет. Сайтът food.com споделя една комбинация от суперсъставки, която също подпомага баланса на тези стойности.

Запишете си необходимите съставки:

  • 1 ч. ч. ябълков оцет;
  • 1 ч. ч. мед;
  • 8 скилидки чесън.

Ако имате кухненски робот или блендер сложете в тях оцета и чесъна, след което смелете добре. В случай, че не разполагате, стрийте чесъна и го добавете към оцета. Разбъркайте, след което добавете меда и отново всичко се разбърква добре. Тази смес се слага в буркан с капак и се съхранява в хладилник. Оставете я да престои 4 дни. След това всеки ден се приема по 1-2 с. л. лъжици от сместа, разтворени в чаша с вода.

Коментирай