Здраве и красота

Какво да правим в случай на инфекция с HPV?

29.09.2021г. / 08 01ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

HPV (човешкият папилома вирус) е една от най-разпространените инфекции, предавани по полов път. Данните сочат, че вирусът засяга до 90% от сексуално активните мъже и жени по света. Затова е важно да бъдем добре информирани за всичко, свързано с HPV – какво представлява, какви опасности крие за здравето ни, как можем да се предпазим от инфекция, както и какво да правим, ако вече сме се заразили с вируса.

Вероятността да се сблъскаме с вируса поне веднъж в живота си е голяма. При повечето хора обаче инфекцията няма да доведе до сериозни последствия за здравето. Най-често HPV бива изчистен от организма в рамките на няколко години. Много е възможно заразеният дори да не научи, че живее с вируса, тъй като в повечето случаи инфекцията протича безсимптомно.

Въпреки това не са редки случаите, в които човешкият папилома вирус става причина за поява на генитални брадавици или развитие на някои видове онкологични заболявания като рак на главата и шията, пениса, ануса, вулвата и вагината. Най-често HPV се свързва с рака на маточната шийка, защото почти всеки случай на цервикален рак е причинен от инфекция с HPV. По тази причина всяка дама, заразена с човешки папилома вирус, трябва да обръща особено голямо внимание на скрининга за рак на шийката на матката. Той е от ключово значение за здравето на всяка жена, но при установена инфекция с HPV редовният скрининг може да се окаже животоспасяващ.

Препоръчително е да е вземем превантивни мерки срещу инфекция с HPV и евентуални последващи заболявания. Най-добрият начин, по който можем да го направим, е чрез ваксинация. Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя на момчета и момичета преди започване на полов живот и с нейна помощ рискът от развитие на някои тежки онкологични заболявания бива значително редуциран. Важно е да помним, че профилактиката е най-доброто лечение и ваксината може да спаси немалко човешки животи.