Здраве и красота

5 ползи за здравето от шамфъстъците

Причини да си ги позволявате по-често

03.10.2021г. / 06 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шамфъстъкът е ядка с прекрасен вкус и още по-впечатляващи ползи за здравето. Изпълнени са с полезни хранителни вещества, заради които влизат в кухнята на древните народи още преди векове.

Яжте бадеми, за да стопите коремните мазнини!

Родината на шамфъстъка е Близкият изток. Среща се в Иран, Туркменистан, Западен Афганистан. Пренесен е в Средиземноморието, където вирее чудесно, а по-късно и в Централна Америка.

Шамфъстъкът заслужава наистина специално място в здравословния ви режим на хранене, защото съдържа богата палитра от хранителни вещества.

Завидно хранително съдържание

Шамфъстъкът е с високо съдържание на протеини, фибри, антиоксиданти, витамин Б6, калий, магнезий, фосфор, мед, манган.

3 причини да ядете орехи по-често

Само в една шепа от около 50 г шамфъстък се съдържа изобилие от протеини и аминокиселини, което го прави прекрасен за спортуващи, за вегани и вегетарианци, както и за спазващи здравословен режим на хранене. Шамфъстъкът е сред най-богатите на протеин ядки, сочи проучване от 2019 година, цитирано от goodnet.org.

Защо шамфъстъците са полезни?

Подпомагат сърдечносъдовото здраве

Шамфъстъкът може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, според healthline.com. Тези ядки съдържат полезни мазнини, които понижават холестерола в кръвта, подпомагат и понижаването на кръвното налягане. Това показват данни от проучване, проведено върху 32 мъже, които спазвали средиземноморска диета, в която присъства шамфъстъкът. След 1 месец кръвните тестове показали, че участниците имат средно с до 23% понижение на лошия холестерол и с до 14% на триглицеридите. Това е добра новина за сърдечносъдовото здраве.

Защо е добре да ядете по два бразилски ореха на ден?

Свързани статии

Подходящи за диабетици

Шамфъстъкът е с нисък гликемичен индекс, което го прави прекрасен за диабетици. Той спомага в поддържането на кръвната захар. Мазнините и протеините в шамфъстъка допринасят за бавното покачване на кръвната захар при консумация на въглехидрати, което го прави добър приятел в поддържането на нормални стойности на глюкозата в кръвта.

Може да допринесе за по-добър сън

Шамфъстъкът може да помогне да спите по-добре, ако хапнете няколко ядки от него преди лягане. Веществата в него подпомагат секрецията на мелатонин, хормонът на съня, което улеснява заспиването.

Мляко от шамфъстък – за какво е полезно и как да си го приготвите

Подобрява чревното здраве

Шамфъстъкът съдържа много фибри, което подпомага работата на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в тях и стимулират работата им. Тези ядки са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които също подобряват здравето на червата. Фибрите играят роля на пребиотик, който доставя ценни хранителни вещества на чревните бактерии и стимулира техния растеж и функции.

Коментирай