Здраве и красота

Мляко от шамфъстък – за какво е полезно и как да си го приготвите

Вкусно и подходящо за диета

19.01.2021г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Млякото е една от най-полезните храни. Имаме свободата да избираме измежду различни видове кисели млека, пресни, но ядковите са все по-предпочитани, за диета, приготвяне на вкусни смутита, като добавка към зърнени закуски. Ядковите млека (ако нямате алергия към тях) са чудесни заместители на животинското прясно мляко, ако не обичате такова или по здравословни причини се налага да избягвате неговата консумация.

Пийте овесено мляко за здраво сърце и добро зрение

Имате ли си любимо ядково мляко и какво ще кажете за такова, което е приготвено от ядки шамфъстък?

Шамфъстъкът е изключително богат на растителни протеини, а аминокиселините, които ни осигурява са в пъти повече в сравнение с бадемите и орехите. Тази суперхрана съдържа и важните витамини А, Е, С, В, К и фолиева киселина, които ни помагат да сме здрави и енергични.

Ядки и сушени плодове за отслабване

Какви са ползите за здравето от млякото от шамфъстък?

Полезно е за сърцето – шамфъстъкът е пълен със специални антиоксиданти, които помагат за контрола на холестерола и кръвното налягане, а всичко това е изключително важно за здравето на сърцето.

Смутита за отслабване, които са и много полезни

Спомага за контрола на кръвната захар – това ядково мляко попада в списъка с храни и напитки, които имат нисък гликемичен индекс. Това го прави подходящо за консумация за тези, на които се налага да поддържат стабилни нива на кръвната захар, както и на желаещите да отслабнат. В допълнение, млякото от шамфъстък съдържа и полезни фибри.

Полезно е за здравето на очите – още една причина да добавите ядковото мляко към менюто си са добрите количества витамин А, които съдържа. Това е един от най-важните витамини за здрави очи.

За здрави кости – още един вкусен и полезен начин да си осигурите калций, калий, мед, фосфор, магнезий, цинк, селен, които са изключително важни минерали за здравето на костите е чрез консумацията на мляко от шамфъстък.

Свързани статии

Вкусната напитка може да закупите от супермаркет или магазин за биохрани, но ако разполагате с блендер може и сами да си я приготвите.

Ще ви бъдат необходими 1 купичка суров шамфъстък без черупките, 4 ч. ч. вода и по желание може да добавите мед, кленов сироп, ванилова есенция или семенца от шушулка ванилия. Първоначално сложете ядките в студена вода, за около 4-5 часа, за да се накиснат, след което ги изплакнете с вода и сложете в блендера.

Добавете водата и останалите съставки и смелете всичко в продължение на няколко минути. Получената смес се прецежда през цедка. По желание може да изстудите млякото в хладилник или да го консумирате веднага.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време