Здраве и красота

10 антиоксиданта за сияеща кожа и откъде да ги набавите

Храни, богати на антиоксиданти за здрава и красива кожа

11.10.2021г. / 10 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ликопен

Доматите са най-добрите източници на този ценен антиоксидант. Той е важен не само за кожата, но и за очите. Други източници на този антиоксидант са динята, розовият грейпфрут, папаята.

6 от най-важните за здравето антиоксиданти

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, с помощта на който се случва синтезът и усвояването на колагена в кожата. Цитрусовите плодове са много богати на витамин С, сред които портокали, киви, лимони, мандарини, но също така горски плодове, манго, броколи, спанак, чушки.

Витамин Е

Витамин Е е много силен антиоксидант, който не трябва да се пренебрегва. Той има свойството да приглажда несъвършенствата и да хидратира кожата в дълбочина, възвръщайки мекотата и младостта ѝ. Богати източници на витамин Е са растителните масла, ядките, авокадото, семената, пълнозърнестите храни.

Криптоксантини

Криптоксантините се срещат в червени чушки, тиква, праскови, кайсии, манго.

Антиоксиданти, които помагат в отслабването

Индоли

Индолите са друг вид малко познати, но не по-малко важни за кожата антиоксиданти. Срещат се в кръстоцветните зеленчуци, като броколи, зеле, карфиол, къдраво зеле.

Антоцианини

Срещат се в гроздето, патладжаните, горските плодове, червеното зеле. Тези антиоксиданти са много важни за кожата, тъй като допринасят за премахването на щетите, нанесени от слънчевата радиация и околната среда.

Коментирай