Здраве и красота

Усмивка като на холивудска звезда

Какво трябва да знаем, преди да пристъпим към поставяне на фасети за естетическа промяна на усмивката

07.10.2021г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Д-р Бранимир Кирилов. Снимка: Медикъл Дент

Д-р Бранимир Кирилов. Снимка: Медикъл Дент

С д-р Бранимир Кирилов от дентална клиника Medical Dent разговаряме за това кой е най-подходящият метод да се сдобием с холивудската усмивка и какво е важно да знаем преди да се подложим на естетична корекция на зъбите.

Какво трябва да знаем, преди да пристъпим към поставяне на фасети за естетическа промяна на усмивката?

Търпението е ключов фактор в това да се сдобием в дългосрочен план с красива усмивка. Често имам случаи, при които пациенти с ортодонтски проблеми, искат да коригират усмивката си тук и сега, без да минат през всички необходими подготвителни етапи за това, за да се радват в бъдеще не само на красиви, но и на здрави зъби. Когато едни криви зъби бъдат изпилени с цел на тях да се поставят фасети, в повечето случаи те се травмират твърде много и това преизпиляване, води до отслабване на зъба, невъзможност на него да бъде закрепена добре фасетата, както и реална опасност след 10-15 години да се стигне дори до загуба на зъб. Тогава се появява необходимостта от много по-сложно и тежко лечение като поставяне на имплант например. Затова често казвам особено на своите по-млади пациенти да имат търпението и да коригират първо позицията на зъбите си с временно носене на шини, преди поставянето на фасети върху зъбите. Понякога е необходима и хирургична намеса за корекция на формата и позицията на венците, но без добра венечна рамка усмивката не може да бъде напълно завършена и резултатът да се разгърне в пълния си блясък. Правим естетична корекция на зъбите си веднъж в живота, заслужава си да се доверите на опита на специалистите и да минете през всички необходими етапи от лечението.

Д-р Кирилов, обяснете ни каква е разликата между фасети и коронки? В кои случаи се прилага единият и в кои другият вариант с цел естетична корекция на зъбите?

Фасетите са едно от най-трайните решения в стоматологията, тъй като за разлика от други опции за избелване, при които с времето зъбите пожълтяват отново, тук искрящата белота се запазва с години. Фасетите са тънки полупрозрачни керамични люспи, които се поставят само на предната повърхност на живи зъби. Те могат да коригират всички несъвършенства на зъбната корона като цвят, форма, големина, като същевременно са изключително здрави. За фрактурирани или умъртвени зъби обаче се прилагат коронки. Те са изработени изцяло от керамика, като по този начин се доближават максимално до естествената структура и прозрачност на зъба.

Как протича естетическото лечение с фасети?

Първата стъпка е детайлно планиране на усмивката т. е. вземане на отпечатъци от двете челюсти и фотоснимки, за да се направи предварителен дизайн на усмивката. Благодарение на готовия проект, пациентът има възможност да види бъдещата си усмивка като инженерно решение. След възприемане на бъдещата визия на красивата усмивка се пристъпва към реализиране на проекта чрез фасети. Следващата стъпка при поставянето на фасети е подготовката на зъбите. Този етап е от решаващо значение за здравината на фасетите. Не е препоръчително прекалено изпиляване на зъбите, за да може фасетата да бъде залепена към емайла на зъба и да се получи добра химическа връзка между тях. Така резултатът ще бъде неразрушим.

Има ли някакви здравословни рискове при поставяне на коронки или фасети и как може да бъдат избегнати те?

Риск за зъбите при поставяне на фасети има, когато зъбите бъдат изпилени твърде много и се премахне емайлът, достигайки до дентина. Тогава циментът, с който се лепи фасетата, не може да направи химическа връзка със зъба, фасетата се чупи и пада. Преизпилените зъби са причината, поради която често чуваме как някой се оплаква от паднала фасета. Ако зъбите се подготвят правилно от опитен специалист, такава опасност няма. Ако обаче вече е твърде късно и зъбът е бил изпилен прекомерно, трябва да се мине на вариант коронка. Принципите на работа в Medical Dent винаги са били базирани на минимално инвазивно лечение. Нашите специалисти имат дългогодишен опит и в основата на техния успех е правилно планираното лечение и индивидуален подход.

Има ли възрастови ограничения за поставяне на фасети и кой е най-подходящият момент да се направи това, ако искаме да променим усмивката си?

Най-подходящият момент да променим усмивката си е тогава, когато усетим нуждата от това. Възрастови ограничения няма, можем да поставим фасети и на 20 и на 50 години. Но в по-млада възраст формата и цветът на зъбите са запазени и там намесите са по-скоро в посока ортодонтско лечение, тоест да се коригира позицията на зъбите, за да са добре подредени. На 50-60 години се появяват възрастови изменения и зъбите могат да потъмнеят, да липсват части от тях и да има нужда да се възстанови структурата им. Тогава единственият начин да върнем красивата усмивка е да бъдат поставени фасети или коронки.

Кой е най-добрият материал за фасети?

Няма друг материал за фасети освен порцелана. Циркониевите фасети, които често се спрягат като алтернатива не правят химическа връзка с цимента и не са надежден вариант. Шансът след поставянето им, те да паднат е огромен. Има различни видове керамики с различна обработка, а разлика между порцелан и керамика няма. Спрямо всеки конкретен случай, трябва да се избере най-подходящия тип порцелан, което определя и цвета на фасетите.

Болезнен ли е процесът по поставяне на фасети?

Обикновено при поставяне на фасети предварително на пациента се слага локална упойка. Така че по време на самата процедура не би трябвало да се усеща никаква болка. Възможно е да има известен дискомфорт след края на процедурата, когато ефектът на упойката вече спре да действа. Но въпросният дискомфорт е съвсем лек и въобще не е повод за притеснение.

Пациентът или специалистът решава кой е най-подходящият за нас метод, за да се сдобием с усмивката мечта?

Обсъждането на това как ще изглежда усмивката след корекциите е важна част от предварителното ѝ планиране. Успешната комуникация с пациента е ключова, за да разбере специалиста какви са естетичните критерии на конкретния човек и как той си представя идеалната усмивка. Крайното решение как да бъде постигнат този резултат и какви да бъдат стъпките към неговото осъществяване е в ръцете на зъболекаря. Той трябва да има нужния опит и да познава много добре възможностите на материалите, които се използват, за да избере най-правилния метод.

Колко дълго можем да се радваме на усмивката си след поставени фасети?

Ако едно лечение е правилно планирано можем да се радваме на резултатите от него след това десетилетия. Разбира се, ако зъбите са преизпилени или зъботехникът не е бил достатъчно добър, ако не се грижим правилно след това за усмивката си, всички тези фактори могат да се отразят на дългосрочността на резултата.

Качествените порцеланови фасети са способни да запазят отличното си състояние дълги години, но за тях трябва да се полагат необходимите грижи и поддръжка. След поставяне на фасети са абсолютно задължителни спазването на добра орална хигиена, както и редовните контролни прегледи и професионални почиствания в специализиран център за това. С тази цел създадох и самостоятелен център за дентална хигиена Dental Care Center, където фокусът е изцяло в профилактиката и поддържащата грижа за зъбите и венците.

www.medicaldent.bg

www.dentalcare.bg

За всички, които проявяват интерес към естетична корекция на усмивката, запишете си час за безплатна консултация на телефон 02/4738798, през СЕДМИЦАТА ПОСВЕТЕНА НА ЕСТЕТИЧНАТА СТОМАТОЛОГИЯ в MEDICAL DENT.

От 25 ОКТОМВРИ до 30 ОКТОМВРИ от 10.00 до 19.00ч.

Адресът на клиника Medical Dent е: София, бул. „Джеймс Баучер“ №114

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )