Здраве и красота

Храни, които не са препоръчителни при високо кръвно

Защо трябва да ги избягвате

15.10.2021г. / 12 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане засяга милиони хора по целия свят. То се провокира от субективни фактори, все още неизвестни докрай за медицината. Все пак, някои от тях, са неоспорими и сред тях са начинът на живот и храненето. Със сигурност това, което ядем, се отразява на стойностите на кръвното ни налягане. Сред най-големите фактори в храната е солта. Консумацията на излишък от сол повишава кръвното налягане и влошава състоянието на организма в цялостен план.

Яжте тези храни при високо кръвно налягане

Кои са храните, които не е препоръчително да ядете, ако имате високо кръвно налягане?

Кисели краставички

Киселите краставички имат позитивни страни. Те са с много ниско съдържание на калории и мазнини. Много богати са на витамин К, който участва в съсирването на кръвта. Те обаче съдържат много сол, което повишава кръвното налягане. Добавеният натрий в киселите краставички и повечето туршии може да е лош избор при хипертония.

Кисело зеле

Киселото зеле обикновено е доста солено. Солта допринася за ферментацията на зелето, като впоследствие го насища. Консумацията на кисело зеле може да повиши кръвното, особено ако е в по-големи количества.

Признаци на ниско кръвно налягане

Бекон

Беконът е с високо съдържание на натрий и наситени мазнини. Не само солта в него, но и мазнините са виновници за влошеното сърдечносъдово здраве, тъй като са предпоставка за повишаване на холестерола. Високите стойности на лош холестерол създават условия за втвърдяването му и отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Стеснените артерии са предпоставка за инфаркт и инсулт, както и за повишаване на съпротивлението и ограничаване на свободното преминаване на кръвния поток.

Пълномаслено мляко

Пълномасленото мляко и млечни продукти са противопоказни при високо кръвно налягане, защото са много богати на наситени мазнини. При високо кръвно налягане по-здравословният избор са нискомаслените продукти, съдържащи 2% масленост или по-малко.

Топ 10 причини за поява на високо кръвно налягане

Понички

Поничките са чудесно лакомство. Прекрасни са на вкус и всички ги обичат. Те обаче не са здравословен избор по много причини. Една от тях е наситеността им с мазнини, натрий и захари. Всички тези компоненти се отразяват зле на сърдечносъдовото здраве и са противопоказни при високо кръвно налягане. Създават предпоставка и за отключване на диабет.

Алкохол

Консумацията на алкохол не се препоръчва при високо кръвно налягане. Алкохолът може да увреди стените на кръвоносните съдове. Хората с високо кръвно са по-застрашени от руптура на съдовете и възникване на сърдечносъдови инциденти, като инсулт и инфаркт.

 

Коментирай