Здраве и красота

5 причини за поява на кариес въпреки редовното четкане на зъбите

Защо се появяват кариеси, дори да миете зъбите и да използвате зъбен конец всеки ден

30.10.2021г. / 05 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте от хората, които не пропускат да мият зъбите си старателно сутрин и вечер, и освен това използвате редовно конец за зъби, значи заслужавате похвала. Но защо въпреки това продължават да ви се появяват кариеси? Възможно ли е редовното четкане на зъбите и употребата на зъбен конец да не са достатъчни за здрави зъби и венци? Краткият отговор, за съжаление, е да.

Колко дълго трябва да четкате зъбите си?

Има някои причини, поради които все още могат да се появяват кариеси въпреки усилията ви за отлична устна хигиена. Какви са те?

Генетични фактори

Генетиката е един от най-силните фактори за това дали ще имате здрави зъби или не. Ако в семейството ви има членове, които страдат от влошено зъбно здраве, то много е вероятно вашите проблеми да произтичат по генетична линия. До голяма степен не можем да се борим срещу гените си, но можем да направим всичко по силите си да намалим влиянието на тези фактори, като се грижим стриктно за хигиената на устната си кухина.

Отдръпнати венци

Отдръпването на венците се случва по много причини. Сред тях са бактериални инфекции, генетични или субективни фактори, за които няма конкретно медицинско обяснение. Когато венецът се отдръпне от основата на зъба, това оголва емайла и позволява по-лесното навлизане на хранителни частици, остатъци и бактерии, които създават условия за поява на кариес, според livestrong.com.

5 неочаквани дейности, които развалят зъбите

Скърцате със зъби

Скърцането и триенето на зъбите през нощта или през деня е много лош навик, който невинаги можете да контролирате. Нощното стискане на зъби и скърцането с тях може сериозно да увреди емайла им и да създаде условия за поява на кариес. Триенето и увреждането на емайла нарушава целостта и здравината на горния слой на зъбите, което е предпоставка за поява не само на кариес, но и на по-сериозни проблеми.

Нездравословно хранене

Храненето е не по-малко важен фактор за устното здраве. Ако се храните нездравословно, включвате редовно захар, рафинирани въглехидрати, наситени мазнини, газирани напитки и киселинни храни в диетата си, това със сигурност допринася сериозно за честата поява на кариес въпреки редовното миене на зъбите.

Храни, които са вредни и опасни за зъбите

Сухота в устата

Хората, страдащи от хронична сухота в устата са изложени на по-голям риск от зъбни инфекции и честа поява на кариес. Сухотата в устата може да се дължи на различни фактори, които засягат продукцията на слюнка, имаща защитна функция. Сухотата в устата създава условия за бактериален растеж, който уврежда зъбния емайл и води до кариес и други зъбни проблеми.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
sipatyaga nma da se ceyvame sas tebe ne se pritesnyavai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар