Здраве и красота

12 храни, много богати на витамини от група В (галерия)

Богато разнообразие от храни, доставящи ценните хранителни вещества

05.11.2021г. / 14 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамините от група В са много ценни, защото играят съществена роля в редица процеси в организма. Най-значима е ролята им в процесите в мозъка, централната и периферната нервна система. Изследванията показват, че витамините от група В помагат на ензимите в тялото да извършват правилно и качествено функциите си – от разграждането на аминокиселините до преноса на хранителни вещества и нервни сигнали до всяка клетка.

Витамини от група B – защо са важни и откъде да ги набавите (галерия)

Всички витамини от група В имат своите специфични функции и не са заменими. Срещат се в различни храни, заради което е много важно да се храним максимално разнообразно. Така организмът получава възможността да се сдобие с целия набор от витамини от група В, от които се нуждае.

Какви са функциите на отделните витамини от група В?

Витамин В1 (тиамин)

Витамин В1 е много важен за клетъчните функции и метаболизма, най-вече за превръщането на хранителните вещества в енергия. Дефицитът на витамин В1 може да се свърже със сърдечносъдови заболявания, заболявания на нервната система, затруднена когнитивна функция.

Какво представлява всеки витамин от група B?

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин В2 помага на много ензими в извършването на функциите им. Дефицитът на този витамин може да доведе до сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, увреждания на мозъка.

Витамин В3 (ниацин)

Витамин В3 участва в много процеси като коензим, свързващ повече от 400 ензима, от които зависят енергийните процеси в организма, според parade.com. Той действа и като антиоксидант, допринася за регулиране на холестерола и триглицеридите, участва във възстановяването на ДНК.

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Витамин В5 участва в производството на коензим А, който помага на ензимите да изграждат и разграждат мастни киселини в изпълнение на редица метаболитни процеси и функции. Той участва в преноса на някои протеини, необходими за разграждането на мазнините.

4 витамина за здрав черен дроб

Витамин В6 (пиридоксин)

Витамин В6 играе роля в превенция на сериозни заболявания. Свързва се с по-нисък риск от рак. Може да допринесе за потискане на гаденето при бременност.

Витамин В7 (биотин)

Витамин В7 играе съществена роля за косата. Той подпомага разграждането на хранителните макроелементи в храните до техните изграждащи елементи. Участва в регулирането на преноса на сигнали между клетките. Дефицитът на витамин В7 се свързва с косопад, проблеми с кожата, ноктите.

Промени в тялото, подсказващи дефицит на витамин В12

Витамин В9 (фолиева киселина)

Витамин В9 е ключов за развитието на нервната система по време на бременност. Той поддържа здравето на мозъка в оптимални граници, като подобрява работата на невротрансмитерите, играещи и важна роля не само за физическото състояние на нервната система, но и за психическото. Фолиевата киселина участва в синтеза на ДНК, стимулира детоксикацията на клетките, подпомага производството на червени кръвни клетки.

Витамините от група B, от които се нуждаете

Витамин В12 (кобаламин)

Витамин В12 участва в образуването на червени кръвни клетки и клетки на ДНК. Витамин В12 подпомага развитието на мозъчната функция и нервната система. Той участва в разграждането на хомоцистеина. Това е протеин, който се свързва с увреждания на сърдечносъдовата система и може да доведе до сериозни заболявания, ако се натрупва в тялото.

Кои са храните, които са най-богати на витамини от група В?

Вижте ги в галерията тук.

Коментирай
Свободно време