Здраве и красота

Нана Гладуиш: Не се фокусирайте върху проблема! Важно е да намерим решение

02.11.2021г. / 15 47ч.
Мария Дуковска
Нана Гладуиш. Снимка: Диляна Флорентин.

Нана Гладуиш. Снимка: Диляна Флорентин.

По инициатива на Avon България, в партньорство с Фондация „Една от 8“, Нана Гладуиш, основател на Фондацията, разказва за партньорството с Avon през годините и дава съвет на жените, срещнали се с болестта.

Фондация „Една от 8“ си партнира с Avon България. Кои са най-значимите неща, които постигнахте заедно за този период?

Благодарение на Avon България и на съвместната ни програма „Бъди до мен“, през годините помогнахме на хиляди жени с диагноза рак на гърдата и на техните близки.

Помагаме на диагностицираните жени да се почувстват като всяка друга с различните си активности, които се случват на територията на Клуба и извън него. Фондация „Една от 8“ подкрепя жените, които са преминали или в момента се борят с това заболяване, в емоционален, практически, информационен и психологически аспект. Но това не е всичко! Жените, които посещават нашата фондация го правят, защото тук те се чувстват разбрани и приети, тук те отново започват да възвръщат позабравената си увереност.

Не на последно място разбира се, благодарение на съвместната ни кампания с Avon България – „Бъди до мен“, розовият кемпер на „Една от 8“ стига до различни малки и големи градове из страната ни, за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Благодарим на Avon за това, че подкрепяйки нашата Фондация „Една от 8“, тази благотворителност крие огромна сила и надежда за още много добрини!

Какви са целите на това партньорство от тук нататък?

Смятам, че целите ни винаги са съвпадали – грижата към жените с диагноза рак на гърдата в България. Вярваме, че това партньорство ще продължава да се развива, за да помагаме и да достигаме до все повече жени и техните близки, под все повече форми.

Проучвания показват, че пандемията се отразява негативно на превенцията и профилактиката и жените изпитват страх редовно да посещават специалисти. Как бихте коментирали това – има ли повод за притеснение и отлагане на редовния преглед на гърдите?

Прегледите за рак на гърдата не бива да се пропускат, каквато и да е причината. Да, тенденцията показва намаляване на профилактичните прегледи, което е нормална реакция, предвид ситуацията в целия свят. По време на „Национален розов ден“ тази година, поканихме дамите да се включат в кратка анкета на страницата на Avon относно осведомеността за заболяването, която беше активна през целия месец октомври. Резултатите показаха, че 44% от анкетираните жени никога не са правили профилактичен преглед на гърдите, а само 32% го правят веднъж годишно. Наша мисия е да напомним колко важно е да се грижим за здравето си и да не отлагаме прегледа при специалист, защото превенцията може да спаси живот. При взети мерки за безопасност, не би трябвало да има повод за притеснение и страх по повод на пандемията.

Като жена, която се е срещала с болестта от първо лице, какво бихте казали на жените, които тепърва чуват за диагнозата?

Първото нещо, което ще чуят от мен е: „Не се фокусирайте върху проблема. Проблем има – важното е да намерим решение“. А решения има. Не отлагайте лечението си и знайте, че по този път не сте сами. Ние от „Една от 8“ сме готови да вървим до вас и да ви помагаме. Потърсете ни.

Коментирай
Свободно време