Здраве и красота

Изненадващи причини за лоша миризма от тялото

Какво предизвиква поява на неприятен мирис

08.11.2021г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашите тела имат своя специфична миризма. Тя не е константна, а се влияе от редица фактори в ежедневието ни. Така някои наши навици могат да подобрят миризмата на тялото, а други да я влошат и да ни накарат да миришем по-силно и по-неприятно. Миризмите, които излъчваме, могат да разкрият много за нас, за здравословното ни състояние, за моментното емоционално състояние или за това с какво се храним.

Домашни средства при лоша миризма на краката

Кои са факторите, които предизвикват излъчване на лоша миризма от тялото?

Пикантни храни

Пикантните храни, които имат особено силен аромат, обикновено предизвикват лоша миризма от тялото. Това е така, защото силните им миризми са предизвикани от силни активни вещества в състава им. Такива съединения с натрапчив силен аромат се крият в лука, чесъна, лютите чушки, лютият червен пипер.

Зеленчуци от семейство Кръстоцветни

Карфиол, спанак, броколи, зеле са само част от представителите на семейство Кръстоцветни. Консумацията им в по-големи количества може да доведе до неприятен мирис, излъчван от тялото. Това се дължи на високата концентрация на сяра в състава им. При метаболизиране в тялото сярата се излъчва чрез потта. Това може да предизвика неприятна миризма, която вероятно ще се чудите откъде идва.

Причини за лош мирис на потта

Диабетът причинява плодов дъх

Диабетът може да остане скрит задълго, докато човек научи за страданието си. Един от сигналите, които го издават, е плодовият дъх, наподобяващ ферментирал плод. Подобен е и на ацетон в зависимост от степента на страданието.

Консумация на много месо

Проучване, публикувано в Chemical Senses констатира, че консумацията на големи количества месо може да предизвика повишено отделяне на неприятна миризма от тялото. Дължи се на процесите, които текат при метаболизиране и разпадане на протеините до аминокиселини. Миризмата се отделя най-вече чрез потта.

Премахване на лошата интимна миризма

Стрес

Стресът е отговор на организма на редица дразнения в ежедневието. Когато нивата на стрес се повишат, това се случва в синхрон с повишаването на стресовите хормони в организма – кортизол и адреналин. Повишените нива на тези хормони провокират отделяне на по-големи количества пот от потните жлези, както и на себум от мастните жлези. Тази комбинация предизвиква лош мирис.

4 решения, които елиминират неприятната миризма в дома

Лош мирис от ушите

Неприятна миризма може да се появи и от ушите. Ушната кал е восъкоподобно вещество, което се отделя от ушите с цел естественото им прочистване и защита срещу микроорганизми, гъбички, бактерии. При някои обстоятелства ушната кал може да започне да мирише по-силно и натрапчиво. Обикновено това е свързано с ушни инфекции, запушвания на ушния канал, гъбички, бактерии. Може да се наблюдава и при плувци, които редовно потапят ушите си в басейни. Ако забележите лоша миризма от ушите, консултирайте се с лекар.

Коментирай