Месото е една от най-консумираните храни сред милиони хора по света. Въпреки че съществуват редица аргументи в полза на растителната диета, като по-здравословен избор, месото е един чудесен източник на протеини, аминокиселини, витамини и минерали. Различните видове месо доставят различна концентрация на цинк, желязо, витамини от група В на организма, от които той се нуждае. В месото се съдържа и пълният набор от есенциални (незаменими) аминокиселини, които трудно могат да се набавят само от растителна храна.

6 неща, които се случват, ако ядете твърде много месо

Кой обаче е най-големият потенциален риск при консумацията на месо?

Според bestlife.com, един от най-съществените потенциални рискове при консумацията на месо е недостатъчната термична обработка. В месото се развиват множество бактерии, някои от тях опасни за здравето. Ако не готвите месото правилно или го консумирате сурово, както и полусурово, това може да повиши риска от инфекции.

Микроорганизмите, живеещи в месото, могат да се размножат при недостатъчна термична обработка, и това може да ви инфектира. Ако поставяте сурово месо на повърхност в кухнята преди да го сложите да се готви, трябва да се убедите, че тази повърхност е добре почистена след това. Така се намалява рискът от разпространение на бактериите. Винаги измивайте съдовете, в които е стояло суровото месо. Не докосвайте с ръце нищо друго след обработка на месото, докато не сте се измили с вода и сапун.

Признаци, че месото в диетата не ви се отразява добре

Кои са най-здравословните начини да приготвите месо?

Съществуват множество начини за готвене на месото. Нещо повече, различните видове месо са подходящи за конкретни типове готвене. Не всяко месо е подходящо за конкретен вид готвене.

Още по темата

Според eatthis.com, печенето на месо на скара за дълго време е един от най-вредните начини да приготвите месо. При този тип печене в месото се образуват поликистозни ароматни въглеводороди. Това са химически вещества, които се образуват при овъгляване на месото и се свързват с отключване на някои видове рак. Ако все пак искате да печете месо на скара, правете го на по-ниска температура и за по-продължително време. Така ще избегнете бързото му овъгляване отгоре. Избягвайте да излагате протеина на директен огън.

Какво може да се случи с тялото, ако отново консумирате месо

Има много по-здравословни начини да приготвите любимите си ястия с месо. Според healthline.com, печенето е сред тях. Като други здравословни методи се считат и варенето, задушаването и бавното готвене. Според изданието, най-добрият начин за готвене на месо, който е и сред най-здравословните, е наличието на вода в съда за готвене. По този начин се намалява загубата на хранителни вещества, не се образуват вредни съединения и загар, запазват се витамините и минералите в месото.

Как да стоплите свинското така, че да изглежда току-що сготвено

Избягването на пърженето на месо в тиган с добавена мазнина, още повече дълбокото пържене на маслена баня, е от голямо значение за здравословното хранене. Използвайте пържене и добавяне на масла и олиа за готвене умерено.