Хранителните навици на всеки човек са различни. Някои се въздържат от месо и месни продукти, докато други ги предпочитат и дори злоупотребяват с количеството консумирано месо на ден. До какво може да доведе прекомерното хранене с месо?

За многобройните ползи от агнешкото месо

Сънливост

Ако се храните с твърде много месо, това може да изтощи организма ви и да ви направи сънливи и неенергични. Случва се, защото за разграждането и обработката на месото е необходима много енергия, която тялото извлича от запасите си. Храносмилането и усвояването на протеините от месото не става така бързо, както при въглехидратите, които дават моментален прилив на енергия. Затова е възможно да се почувствате изморени след обилно хранене с месо. Освен това, ако системно диетата ви включва предимно месо за сметка на въглехидратите, мозъкът ви може да страда от изтощение, тъй като въглехидратите са основният му източник на енергия.

Косата и кожата ви може да не изглеждат добре

Ако прекалявате с порциите с месо всеки ден, има вероятност да изпитвате смущения във вида на косата и кожата. Това е така, защото един от най-важните за кожата и косата витамини – витамин С, не се среща в месните храни, а той е главен виновник за синтеза на колаген – протеин, който изгражда структурите в кожата и косата.

По-често боледуване от вирусни инфекции и настинки

Когато диетата не е разнообразна и не включва изобилие от плодове и зеленчуци, а предимно месо, имунната система и защитните ѝ сили също страдат. Ако месото преобладава в ежедневното ви меню, недостигът на витамин С се отразява върху имунната система. Това ви прави по-податливи на вирусни инфекции и затруднява по-лесното им преодоляване.

Запек

Когато хранителният режим е богат на месо, но беден на зеленчуци и фибри, това може да доведе до храносмилателни проблеми, най-вече запек. Добавете пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове към диетата си, които да раздвижат червата.

Още по темата

Сърдечносъдов риск

Ежедневната обилна консумация на месо може да доведе до проблеми със сърдечносъдовата система, да повиши холестерола, кръвното налягане и с течение на времето това да доведе до втвърдяване на кръвоносните съдове, поява на плаки по тях, запушване. Всичко това може да се предотврати, ако в диетата се включат полезни въглехидрати и фибри от плодовете и зеленчуците, както и пълнозърнестите храни.

Може да страдате от възпаления в тялото

Обилната консумация на месо може да причини системни възпаления в тъканите в цялото тяло. Липсата на антиоксиданти от плодовете и зеленчуците създава условия за поява на възпаления, които да предизвикат сериозни заболявания в бъдеще в различни органи и системи.