Здраве и красота

Лайката и нейните лечебни свойства

20.03.2022г. / 11 45ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лайката е сред най-разпространените билки, не само у нас, но из Европа, Азия и Северна Америка. Истината е, че изсушените ѝ цветчета се използват за терапия и лечение на редица заболявания още от древните римляни, египтяните и елините.

У нас лайката често се нарича „природен аспирин“, защото разполага с мощен болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. В действителност, тя се предписва за намаляване на редица вътрешни и външни дискомфорти: при рани, но и при проблеми с вътрешни органи като стомах, бъбреци, бели дробове и други.

Чаят от лайка е и най-препоръчваният в сезона на грипа и настинките не само за подсилване на дихателната система и имунитета, но и за лечение на вече настъпила бактериална или вирусна инфекция.

Но знаете ли, че освен при грип и срещу болки от различен характер, лайката разполага и с много други допълнителни ползи за здравето. Нека разкрием част от най-неподозираните и по-малко популярните лечебни свойства на това широко достъпно и щедро с благоприятното си действие за целия организъм растение.

Лайката помага при редица кожни проблеми

От една страна, растението се препоръчва за поддържането на естествената красота (за кожа, коса и нокти), но от друга – то има силно терапевтично действие при немалко дерматологични проблеми.

Външното ѝ приложение под формата на био вода от лайка се прилага при екзема, кожни раздразнения от всякакво естество, в борбата срещу активни пъпки, черни точки и запушващи се пори, както и при обриви, слънчево изгаряне и дори за някои видове белези. Ако това са проблеми, с които и вие се сблъсквате, биоводата от лайка е вашият верен помощник в борбата срещу тях – купете онлайн.

Всички тези ползи се дължат на антисептичното, успокояващото, противовъзпалителното, тонизиращото и нормализиращото действие на растението. Дерматолозите препоръчват лайка и за дехидратирана кожа, при проблемен скалп и в случай на пърхот, както и срещу цъфтеж на косата.

Лайката е уникален антиоксидант

Всъщност, в състава на растението влизат няколко мощни антиоксиданта. Те потискат действието на натрупаните свободни радикали в тялото и се борят срещу токсините. Ето защо лайката може да се възприеме и като антиейдж агент, подпомагащ регенерацията на клетките. В същото време, билката премахва натрупания стрес, а благодарение на наличните в състава ѝ терпени тя спира възпалителните процеси при инфекция, докато флавоноидите укрепват сърдечносъдовата система, подпомагат лечението на състояния като хемороиди, разширени вени и подагра.

Лайката има антибактериални и противогъбични свойства

С това си качество билката придобива универсален превантивен и терапевтичен ефект срещу различни патогени. Лайката се бори не само срещу вируси, грип и настинка, но и срещу гъбични инфекции, включително и добре познатата и упорита Candida. В тази връзка растението нерядко се препоръчва и за промивка при различни гинекологични женски проблеми, включително бяло течение, вагинален дискомфорт и сухота.

Лайка при диабет?

Това е една от най-полезните за диабетиците билка. Причината е, че тя по естествен път сваля нивата на кръвната захар. Освен това, при наличие на диабет раните зарастват по-бавно от обикновено. Ето защо на помощ винаги се препоръчва да се приложи промивката и вътрешен прием на противовъзпалителното растение с успокояващ аромат. Между другото, диабетиците следва да се ползват и от отпускащото действие на билката. Лайката е всеизвестна с това, че потиска чувството на умора, намалява емоционалния стрес и подобрява качествения сън.

Лайка за болки в стомаха

Лайката е всеизвестно „успокоително“ при силно кръвотечение и спазматични болки по време на менструация. Освен това, този чай се препоръчва и при тежък ПМС. От друга страна, лайката е добре позната като регулатор на храносмилателните процеси. Тя успокоява раздразненото дебело черво и спомага за намаляване на излишните газове, а също така отпуска гладката мускулатура на корема.

Лайката е задължителна билка във всяка домашна аптечка, благодарение на множеството ѝ полезни свойства. Уверете се, че тя не липсва и във вашия дом!

Коментирай