Здраве и красота

Ползи за здравето от зимните зеленчуци

Защо тези сезонни продукти са толкова здравословни

12.11.2021г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зимата е един чудесен период от годината, защото в студените месеци можем да се насладим на някои изключително здравословни сезонни зеленчуци. Пащърнак, тиква, картофи, репички, цвекло, брюква (рутабага, жълта ряпа), моркови, сладки картофи, брюкселско зеле, бяло зеле, червено зеле, броколи са само част от превъзходните полезни зимни зеленчуци, от които да се възползвате. Насладете се на изключително здравословните качества на зимните зеленчуци, които дават много предимства за организма.

Сезонни зеленчуци, задължителни за зимната трапеза

Защо зимните зеленчуци са толкова полезни?

Дават ви нужната доза витамин А за деня

Повечето зимни зеленчуци, особено оцветените в оранжево и зелено, са много богат източник на бета-каротин, който в тялото се превръща във витамин А. Сладките картофи, тиквата, морковите, Кръстоцветните са много богати на витамин А, който е мастноразтворим витамин и антиоксидант, важен за здравето на кожата, очите, косата, ноктите. Той участва и в синтеза и преноса на хормони.

Помагат за потискане на възпаленията

Бета-каротинът и витамин А в зимните зеленчуци са с антиоксидантно въздействие, което означава, че намаляват възпаленията в организма. Невинаги разбираме, че страдаме от възпаление някъде в организма. Понякога възпаленията остават скрити, нямат симптоми, а водят до хронични заболявания. Като се храним с противовъзпалителни храни, намаляваме локалните възпаления в клетките и тъканите, като понижаваме и риска от хронични заболявания. Такива противовъзпалителни храни са зимните зеленчуци. Сред зеленчуците с най-мощни противовъзпалителни качества са къдраво зеле, манголд, спанак, тиква.

20 сезонни рецепти с тиква

Насърчават храносмилането

Повечето зимни зеленчуци са много богати на фибри. Те са от голяма важност за работата на храносмилателната система. Насърчават здравето на полезните бактерии в червата, стимулират изхождането, и в тази връзка подобряват имунните защити на организма. Сред най-богатите на фибри зимни зеленчуци са моркови, тиква, кореноплодни, цвекло, пащърнак.

Свързани статии

Изпълнени са с витамин С

Зимните сезонни зеленчуци са имали късмета да зреят през лятото и есента. Това ги е заредило с огромни количества витамин С. Само в една порция зимни зеленчуци на ден може да се доставят нужните за деня количества витамин С, според verywellfit.com. Витамин С е много важен за имунитета, за кожата, за намаляване на възпаленията в тялото.

Зеленчуци, които е добре да ограничите

Богати са на витамин К

Витамин К е незаменим за здравето на костите. Той участва в синтеза на костно вещество и неговата плътност. Според Medical News Today, ряпата е сред най-добрите източници на витамин К от зимните зеленчуци. Чрез тях ще си доставите още витамин А, С, фолиева киселина, мед, манган, особено в ряпата и в зелените зимни зеленчуци.

Коментирай