Здраве и красота

Защо приемът на магнезий през зимата е важен?

Спомага за синтеза на витамин D3

14.12.2021г. / 13 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че приемът на витамини и минерали е важен за нашето здравословно състояние. Полезните хранителни елементи обикновено си набавяме чрез консумацията на определени храни, които са богати на тях или с хранителни добавки, винаги след като сме се допитали до лекар кои са подходящи за нашето състояние.

Магнезият е минерал, който участва в повече от 300 ензимни процеси в организма. Той е важен за функциите на мозъка, сърцето, допринася за клетъчното делене, за функционирането на нервната система и други. Ето защо не бива да допускаме дефицита му, особено през зимните месеци.

За какво още е полезен през зимата?

Детокс

Магнезият е един от най-добрите минерали за елиминиране на токсините от клетките. Според изследвания, минералът стимулира клетъчната активност и така улеснява процеса на детоксикация. Тъй като магнезият също помага и за облекчаване на стреса, отпускане на тялото, намаляване на възпалението и насърчава добрия сън, попитайте вашия лекар за прием на добавки обогатени с магнезий или си правете отпускащи вани с английска сол. Английската сол всъщност е магнезиев сулфат.

10 много богати на магнезий храни

За по-добър имунитет

Според дългогодишни проучвания, магнезият играе ключова роля в имунния отговор. Минералът е от съществено значение и за справяне с възпалението в тялото. През есенно-зимния период по-често сме изложени на вируси, настинки, ето защо минералът ни е необходим. Също така, ако спортувате редовно, изложени сте на стрес, преминавате през физически и емоционални катаклизми, тялото ви ще се нуждае от минерала. Особено по време на спорт, ние губим електролити, които след това е важно да си набавим чрез консумацията на полезни храни или хранителни добавки.

За по-добро настроение

През зимните месеци по-рядко се радваме на топлите слънчеви лъчи, а в телата ни се синтезира по-малко от хормона на щастието серотонин. Полезният магнезий играе съществена роля в секрецията на серотонин. Ако се чувствате по-раздразнителни, имате спад на енергията, спите зле, може би не получавате достатъчно магнезий.

Свързани статии

Спомага за синтеза на витамин D3

Получаването на по-малко слънчева светлина, означава че тялото ви произвежда по-малко важния витамин D3, който всъщност е витаминът хормон, който контролира концентрацията на калций в кръвта и имунния отговор. Когато получаваме достатъчно от магнезия, тялото ни абсорбира по-добре витамин D от храните, които консумираме, но и спомага за неговия синтез. Магнезият е важен и за по-доброто усвояване на витамин К2, калций.

Едни от най-честите признаци на дефицит на магнезий са:

  • Мускулни крампи;
  • Умора или слабост;
  • Сърцебиене;
  • Главоболие и мигрена;
  • Усещане за мравучкане, изтръпване;
  • Появата на запек;
  • Безсъние;
  • Влошаване състоянието на кожата;
  • Забавен метаболизъм и други.
Коментирай