Здраве и красота

Защо витамин D е толкова важен за здравето?

За ползите му и съществената роля, която играе в организма

16.09.2020г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин D е наричан „слънчевият витамин“, защото се синтезира най-добре чрез слънчевата светлина. Тя е основният фактор в образуването му в тялото. Той може да се набави и от някои храни, като риба, яйца, миди и стриди, морски дарове.

Какво представлява всеки витамин от група B?

Една от основните функции на витамин D е насърчаването на усвояването на калция от храната, което заздравява костите и ги прави нечупливи. Витамин D обаче има и редица други не по-малко важни за здравето на организма функции, заради които не бива да бъде подценяван. Кои са те?

Витамин D укрепва мускулите

Заедно с подпомагането на костната система витамин D допринася и за заздравяване и укрепване на мускулатурата. Липсата му може да увеличи риска от слабост в мускулите, което пък от своя страна не само пречи на нормалната работа и движение на тялото, но и застрашава сигурността на костите. Мускулите са важен компонент от скелетната система. Ако те са в здраво и стабилно състояние, успяват да държат костите и ставите в добра форма.

Витамин D поддържа имунната система и се бори с възпаленията

Витамин D играе важна роля в поддържането на доброто състояние на имунната система. Той допринася в борбата с вирусите, бактериите и патогените, причиняващи инфекции и заболявания. Този важен витамин е полезен и в потушаването на локалните възпаления в тялото, за които често не подозираме, но които причиняват някои по-нататъшни здравословни проблеми.

Витамини и минерали за повече енергия

Витамин D укрепва здравето на устната кухина

Тъй като витамин D участва пряко в усвояването на калция в кръвта, той играе съществена роля и за зъбите. Оптималните нива на витамин D в тялото допринасят за цялостно добро здраве на устната кухина и намаляване риска от кариес и заболявания на венците.

Витамин D подпомага предотвратяването на диабет

Проучванията за това твърдение не са напълно доказани и категорични, но въпреки това съществува известно въздействие на витамин D върху усвояването на кръвната захар и подобряване чувствителността на клетките към инсулина. Едно проучване от 2006 година в списание Diabetes Care установява, че макар сам по себе си витамин D да не намалява ефективно риска от повишаване на кръвната захар, комбинираният прием на витамин D с калций може да понижи риска от диабет тип 2 в дългосрочен план.

Признаци на дефицит на витамин А

Свързани статии

 

Витамин D помага в отслабването

Затлъстяването е основен рисков фактор за много заболявания, някои от които наистина сериозни. Ниските нива на витамин D в кръвта могат да се окажат пречка за загубата на тегло. Едно проучване от 2009 година в British Journal of Nutrition установява, че при жени с наднормено тегло или при жени с наднормено тегло с ниски нива на калций в кръвта, тези, които приемат дневна доза калций, съчетана с витамин D имат по-голям успех в свалянето на килограми от останалите.

7 признака на дефицит на витамин C

Витамин D се бори с депресията

Слънцето ни зарежда с добро настроение и това не е просто поетична метафора. То е основният фактор за синтеза на витамин D, който играе много важна роля в контрола на настроението и борбата с депресията. Изследване от 2017 година, публикувано в списание Neuropsychology констатира, че съществува връзка между депресията и дефицита на витамин D, пише сайтът health.com.

Коментирай
Свободно време