Здраве и красота

Какво да ядете и какво не при поликистозни яйчници (галерия)

Кои храни да избягвате и на кои да наблегнете при това състояние

04.01.2022г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Синдромът на поликистозните яйчници е сложно състояние, което се влияе от редица фактори в организма и което се характеризира най-вече с насищане на яйчниците с малки кистозни образувания вследствие на хормонален дисбаланс. Характерните симптоми за състоянието са нередовен цикъл, окосмяване по гърдите и корема, лицето, наднормено тегло, косопад в горната част на главата.

Образуваните кисти в яйчниците се случват заради нарушен хормонален баланс. При него овулацията е затруднена или напълно липсва, тъй като за случването ѝ са необходими специфични обстоятелства и необходимата хормонална комбинация. Ако тялото не произвежда достатъчно от правилните хормони в точния момент, могат да започнат да се образуват тези кисти. Те създават условия за увеличаване на мъжките полови хормони – андрогени, което води до гореспоменатите симптоми, пише healthdigest.com.

Важно! Ако забележите симптоми на синдрома на поликистозните яйчници, незабавно се консултирайте с гинеколог. Той ще проведе нужните изследвания и ще ви посъветва каква терапия е нужна за състоянието ви. Статията има само информативен характер, така че не предприемайте самолечение.

Наред с предписаното за състоянието лечение е важно да се отбележи, че храненето играе съществена роля в овладяването и поддържането на синдрома на поликистозните яйчници. Има някои храни, които е добре да избягвате и такива, на които да наблегнете.

Кои са тези храни, вижте в галерията тук.

Коментирай