Превенцията е едно от най-важните неща, когато говорим за здраве. Много хора забравят за превенцията и търсят лекарска помощ едва, когато се появи здравословен проблем. А вероятността той да се появи е по-малка, ако редовно провеждате профилактични прегледи или следите някои важни показатели от кръвната ви картина. Ако не пропускате да проверите кръвните си и други здравословни показатели, това ще намали риска от развитие на сериозни заболявания в хронична форма или ще улесни овладяването им, ако все пак се появят.

Кои са здравословните показатели, които трябва да следите редовно? Ето 10 от тях.

* Статията е информативна. Консултирайте се с лекар при поява на симптоми или колебания в кръвните изследвания.

1. Кръвно налягане.

Каква е връзката между дехидратацията и високото кръвно налягане?

Кръвното налягане невинаги подсказва директно за колебанията в стойностите. Ако е с леки отклонения, невинаги човек може да усети, че нещо не е наред. Затова стойностите на кръвното налягане трябва да се проверяват редовно, дори да нямате установен здравословен проблем с кръвното налягане. Добре е да сте наясно, за да намалите риска от неовладени сърдечносъдови проблеми.

2. Кръвна захар.

Кръвната захар е важен показател, който трябва да се следи редовно. Ако е висока, това може да подсказва, че сте в риск от диабет или че страдате от някакъв проблем с метаболизма. За да сте сигурни в състоянието си, винаги се консултирайте с лекар, ако забележите отклонения от нормата.

3. Холестерол.

Полезни храни, които повишават HDL (добрия) холестерол

Високият холестерол е предпоставка за поява на редица здравословни проблеми, най-вече свързани със сърдечносъдовата система. Симптоми, за съжаление, липсват. Ето защо е важно да следите показателите си редовно.

4. Триглицериди.

Триглицеридите са липиди, които при високи стойности в кръвта започват да повишават сърдечносъдовия риск. Заедно с холестерола те са важен показател за състоянието на черния ви дроб и сърдечносъдовата система.

5. Щитовидна жлеза.

Всяка жена трябва да следи състоянието на щитовидната си жлеза дори да няма установен проблем с функциите ѝ. В днешно време много жени страдат от явни или скрити проблеми с щитовидната жлеза, затова е от голяма важност функциите ѝ да се проследяват редовно.

Естествени методи за регулиране на функцията на щитовидната жлеза