Здраве и красота

Защо дълбокият сън е важен – 5 начина да си го осигурите

Как да спите по-дълбоко и по-дълго

04.02.2022г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

2. Добрата хигиена на съня е от значение.

Добрите практики преди и по време на сън са важни за осигуряване на дълбок сън. Това означава да поддържате температурата в спалнята по-ниска, за да осигурите по-здрав сън. Важно е да изключите телевизора и всички светещи електронни устройства. Осигурете тъмнина в стаята и изолирайте шумовете.

5 заболявания, които се причиняват и от липса на сън

3. Правете упражнения и тренирайте.

Двигателната активност е много важна за добрия дълбок сън. Когато редовно тренирате, ендорфините, които се освобождават вследствие на натоварването, успокояват и релаксират мускулатурата в тъмните часове на деня. Това улеснява процесите на заспиване и допринася за осигуряване на дълбок сън.

Свързани статии

4. Не прекалявайте с кофеина и алкохола.

Дори да си мислите, че кафето не ви пречи да спите, не е съвсем така. Кофеинът в големи количества пречи на дълбокия сън през нощта, кара ви да спите неспокойно и да се въртите повече от нормалното. Същото важи за алкохола. Ако пиете алкохол вечер, защото смятате, че с негова помощ заспивате по-лесно, това е лъжливо усещане. Дори да заспите бързо след приятна чаша питие, вероятността да имате неспокоен сън през цялата нощ заради алкохола, е голяма.

Кога дългият сън подсказва за здравословни проблеми

5. Опитайте с мелатонин.

Мелатонинът е естественият хормон на съня, който се освобождава преди да заспите. Неговият синтез е крехък и може да бъде нарушен от много фактори. Ако никой от изброените методи за подобряване на съня не ви помага, опитайте с добавки с мелатонин. Преди това може да се консултирате с лекар.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
jokin ( преди 2 години )
Три x сто+шопска салата,СПИШ,КАТО БЕБЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар