Здраве и красота

Какво трябва да направите, ако имате ускорен пулс?

Как да забавите сърдечния ритъм

14.02.2022г. / 06 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърдечният ритъм може да се ускори по много причини. Когато правим тренировка или сме под стрес, уплаха, някаква опасност, нервната система изпраща сигнали, повишаващи хормоните на стрес, които от своя страна ускоряват сърдечния ритъм. Това е съвсем естествен и нормален физиологичен процес, който е реакция от заобикалящата среда или обстоятелствата. Вълнуващите моменти в живота ни, като радост, любов, също могат да ускорят пулса.

Естествени методи за забавяне на пулса

Но в някои случаи препускащото сърце не е добро нещо. Тахикардията може да се появи и по неблагоприятни причини. То може да е следствие от начина на живот. Тютюнопушенето, кофеинът, алкохолът, хроничният стрес, нездравословното хранене са само част от причините да се появи тахикардия.

Внимание! Статията има информативен характер. Ако имате ускорен пулс задължително се консултирайте с лекар незабавно.

Какви могат да са причините за ускорен пулс?

Според клиника Кливланд, причината за ускорения пулс често се крие в стреса. Вредните навици също могат да са в основата на ускорения пулс, както и недостатъчният сън. В такива случаи премахването на вредните навици може да повлияе положително върху пулса и да го нормализира.

5 заболявания на сърцето и техните симптоми

Има и състояния, които са неподвластни на нашето поведение, които могат да причинят ускорен пулс. Това са сърдечносъдови проблеми и заболявания, високо кръвно налягане, инфаркт, недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул, стеснения на кръвоносните съдове, прием на някои медикаменти, хормонални проблеми и други.

За да се установи каква е причината за появата на ускорен пулс е задължително да се проведе консултация с кардиолог.

Какво можете да направите, ако усетите ускорен пулс?

Едно от нещата, които можете да направите, за да нормализирате пулса, е да промените начина на живот. Премахнете вредните навици. Спортувайте повече и се движете повече. Намалете приема на кофеин и алкохол, спрете пушенето. Осигурявайте си максимално повече сън всяка нощ. Намалете стреса в ежедневието си чрез приятни практики, разходки, тренировки.

Здравословни състояния, които предизвикват замайване

Средиземноморската диета е една от най-здравословните за сърдечносъдовото здраве, според healthdigest.com. В нея има изобилие на полезни мазнини, въглехидрати, много плодове и зеленчуци, полезни протеини от чисто нетлъсто месо и риба.

Когато усетите, че имате ускорен пулс, можете да предприемете и някои стъпки, които според WebMD могат да нормализират ускорения сърдечен ритъм.

Поемете дълбоко въздух през носа и бавно издишвайте през устата. Наплискайте лицето си с много студена вода. Охлаждането на лицето е важно, защото в тази зона преминава нерв, контролиращ сърдечния ритъм. Студената вода потиска неговата възбудимост, което косвено оказва влияние върху пулса, като го забавя. Избягвайте стрес в такива ситуации.

Физически признаци, че сте изгубили форма

Ако усетите ускорен пулс, консултирайте се с лекар или потърсете медицинска помощ.

Коментирай