Здраве и красота

5 заболявания на сърцето и техните симптоми

Те са сред най-често срещаните

27.02.2018г. / 06 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърдечносъдовите заболявания представляват сериозна опасност за здравето и живота. Всяко едно от тях се характеризира със съществени разлики в зависимост от вида на заболяването и зоната от сърдечносъдовата система, която засяга, заради което и симптомите се различават.

Ще ви запознаем със симптомите на 5 от най-разпространените заболявания на сърцето.

Внимание! Статията има информативен характер. Тя не замества консултацията с лекар. 

Коронарна болест на сърцето

Запушените артерии често водят до този тип сърдечносъдово заболяване, на което се дължат голям брой смъртни случаи у нас и по света. Плаката се натрупва в главните кръвоносни съдове, предизвиквайки сърдечен застой и намален приток на кръв към сърцето. Това е най-честият сърдечносъдов проблем.

Симптомите включват задух, болка в гърдите или дори инфаркт при ненавременно потърсена лекарска помощ.

Заболявания на клапите на сърцето

Сърцето има 4 главни клапи, които се отварят и затварят, за да контролират притока на кръв към сърцето. Заболяванията, засягащи клапите, са различни в зависимост от спецификата на нарушението на функциите им. Обикновено клапите наподобяват тънък лист хартия, който при натрупване на калций (калциране) става твърд и гъвкавостта му се влошава. Това пречи на кръвта да изтече или да навлезе в сърцето, което предизвиква затруднения в работата му.

Неочаквани фактори, вредящи на сърдечносъдовата система

Сред основните симптоми на заболявания на някоя от клапите на сърцето са бързо настъпваща и тежка умора, задух, дори в покой, сърцебиене, белодробен оток, болка, стягане в гърдите.

Инфаркт

Всяка година от инфаркт умират хиляди хора по света. Един от най-добрите начини за борба с това състояние е превенцията. Сърдечният удар настъпва, когато кръвообращението към сърцето е напълно блокирано, вследствие на стеснение на съд, тромб, запушил съда или заради функционални увреждания на сърдечния мускул.

Симптомите включват силна болка в гърдите, стягане, болка и изтръпване по лявата ръка, болка и скованост във врата или челюстта, замаяност, задух, силна умора, зачервяване на кожата, изпотяване.

Аритмия

Сърцето има свой собствен ритъм. При някои хора то бие по-учестено, при други по-бавно. Невинаги това се дължи на сърдечни заболявания. Понякога е просто характерна индивидуална особеност. За норма се счита сърдечния пулс с честота средно между 60 и 90 удара в минута. За ускорен се смята пулсът над 100 удара.

Слънчевата светлина помага при високо кръвно

Аритмията представлява колебание в сърдечния ритъм, при което пулсът бива нарушен – налице са резки промени (забавяне или забързване на пулса) или прескачане на удар, който след това бива заместен с два по-бързи. Лечението обикновено предполага взимане на медикаменти или включване на пейсмейкър.

Перикардит

Сърцето е обвито в тънка тъканна торбичка, наречена перикард. Когато той се възпали поради някаква инфекция, сърдечна интервенция, белодробна инфекция, инфаркт, рак, автоимунно заболяване или вирусна инфекция, настъпват някои неприятни симптоми.

Към тях спадат гръдна болка, повишена температура, ускорен пулс, задух, тежест в гърдите. Лечението може да включва нестероидни противовъзпалителни средства, стероиди, антибиотици.

Коментирай