Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако прекалите с протеините?

Защо е важно храненето да е балансирано, а да не се набляга само на част от хранителните вещества

08.03.2022г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са една от основните градивни единици на всяка клетка. Те са незаменими в храненето, защото възстановяват клетките, изграждат ги и спомагат за множество процеси в организма. Протеините са и основен компонент от храненето. Те са макронутриент, от който се нуждаем. Като такъв, те не бива да се изключват от храненето, заедно с въглехидратите и мазнините. Нуждаем се от протеините, за да поддържаме живота на организма и за да сме в добро здраве, според livescience.com.

10 от най-богатите на протеини плодове (галерия)

Добрите източници на протеини включват месо, птици, морски дарове, риба, яйца, бобови, ядки, семена. Протеините ни помагат да се чувстваме сити за дълго време. Освен това осигуряват енергия и ценни аминокиселини. Тялото ни може да синтезира повечето аминокиселини и само, но някои от източниците на протеини съдържат 9-те незаменими аминокиселини. Те не се произвеждат в тялото, а трябва да се набавят от храната.

Най-добрите източници на есенциални аминокиселини са месо, млечни продукти, киноа, соя. Американското министерство на земеделието, цитирано от healthdigest.com, препоръчва дневният прием на протеини да съставлява между 10 и 35% от общия калориен прием.

Но може ли да прекалите с протеините? Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много протеини?

Едно от най-големите предимства на диетите, богати на протеини е, че се увеличава мускулната маса и се ускорява метаболизмът. Това води до загуба на тегло, най-вече чрез редукция на мастната тъкан. Звучи примамливо да спазвате диета, която е по-богата на протеини, защото обещава добри резултати едновременно в намаляването на мазнините и в покачването на мускулната маса.

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

Редовно трениращите и спортуващите хора също наблягат на протеина, за да изградят и възстановят мускулатурата след натоварване.

Но когато се съсредоточавате върху един от макронутриентите, съществува риск да прекалите с него. Според клиника Майо, когато се фокусирате предимно върху протеините, рискувате да не получите достатъчно от останалите основни хранителни вещества – въглехидрати, мазнини, фибри. Хранителните дефицити могат да доведат до здравословни проблеми, но и прекаляването с някои от източниците на протеини също може да се окаже проблем за здравето.

От колко протеини на ден всъщност се нуждаем, за да сме здрави

Ако консумирате месо, яйца, млечни продукти повече от необходимото, това може да повиши сърдечносъдовия риск, да създаде условия за бъбречни заболявания. Протеините се филтрират през бъбреците, което означава, че излишните количества протеин могат да ги претоварят, да ги затруднят в изхвърлянето на отпадъчните елементи от организма.

Храни с най-високо съдържание на протеини (галерия)

Прекомерната консумация на месо, пълномаслени млечни продукти и яйца може да повиши холестерола, кръвното налягане, общото възпаление в организма, което да влоши състоянието на сърдечносъдовата система.

Според livescience.com, за да бъде диетата и начинът ви на хранене безопасен и здравословен, трябва да се консултирате с диетолог или лекар. Специалистите могат да ви помогнат да се ориентирате в принципите на правилното и балансирано хранене.

Коментирай