Здраве и красота

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

Метаболизмът ви се забавя

04.11.2019г. / 12 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Напоследък трудно се концентрирате, раните ви заздравяват по-бавно, често огладнявате? Причините за тези неразположения могат да бъдат разнообразни, но една от тях е недостатъчната консумация на протеини. Храната, която консумирате всекидневно или пък не, може да въздейства върху редица процеси, които се случват в тялото ни.

В някои случаи се чувстваме енергични, сити, кожата ни е лъскава, докато в други – страдаме, защото ноктите ни са чупливи или задържаме излишни течности.

Какво се случва в тялото ви, когато не консумирате достатъчно протеини?

Забавя се метаболизмът ви

Ниският прием на протеини води до загуба на мускулна маса, което е причина за забавяне на метаболизма. Разходите на тялото за енергия ще намалеят, тъй като са пряко свързани с мускулната маса. Специалисти препоръчват на дневна база да се консумират около 1,4 – 2 г на кг телесно тегло (например, ако тежите 70 кг, дневното ви меню трябва да ви осигурява около 98 – 140 г протеин), ако спортувате активно – между 1,2 и 1,8 г/кг, ако водите заседнал начин на живот.

Алкални храни за отслабване

Увеличава се рискът от анемия

Има различни типове анемия. Нередовната консумация на протеини, с високо съдържание на желязо, витамин В12 или фолиева киселина, ни излага на риска от развитието на анемия. Трябва да се отбележи, че ако не консумираме правилните протеини също сме изложени на риск от анемия.

Избягването на протеиновите продукти на животинска основа, може да доведе до дефицити на витамин В12.

10 храни, богати на ценния витамин B12

Задържане на излишни течности

Едно от най-неприятните неща, които ни карат да се чувстваме подути, подпухнали. Според специалисти това се дължи на факта, че албуминът, който е протеин в кръвта, помага да се поддържа балансът на течностите в тялото. Когато е налице нисък албумин излишните течности се задържат в крайниците.

Свързани статии

Чупливи и меки нокти

Ако се чудите защо ноктите ви не са здрави и силни, помислете дали консумирате достатъчно протеини. Човешкото тяло е достатъчно умно, за да не губи енергия за така наречените несъществени процеси.

Когато не консумираме достатъчно калории и протеини, състоянието на косата и ноктите се влошава. Тялото се нуждае от редовен прием на високопротеинови храни, за да бъде синтезиран структурният протеин на косата, кожата и ноктите, наречен кератин.

Коментирай