Здраве и красота

Части от тялото, които вероятно почиствате прекалено много

А всъщност е излишно

25.03.2022г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В старанието си да поддържаме добра хигиена понякога се престараваме с измиването и почистването на тялото си. Някои части от нашите тела не се нуждаят от чак толкова старателно почистване. В стремежа си да сме чисти и спретнати ние всъщност можем да навредим на организма си, като измиваме и почистваме някои зони от тялото твърде много.

Кои части от тялото никога да не пипаме с ръце?

Защо това е излишно и кои са частите от тялото, които е по-добре да не почистваме чак толкова старателно?

Миенето на косата прекалено често може да увреди скалпа

Никой не обича да излиза от вкъщи с мръсна коса. Ако и вашата коса се омазнява често, вероятно я миете почти всеки ден или през ден-два. Колкото и неприятно да е омазняването на кожата, твърде честото измиване на косата може да навреди на скалпа, да повлияе зле на микрофлората на кожата, да повиши още повече секрецията на себум.

Ушите ви може да не се нуждаят от често почистване

Ушната кал е неприятен страничен ефект от естествения механизъм за почистване на ушите. Тя се стича постоянно, при някои хора по-обилно и често, отколкото при други. Това ги кара редовно, дори ежедневно да посягат към клечките за уши. Те обаче имат своите потенциални рискове. Могат да вкарат ушната кал по-навътре, което да причини инфекции и запушвания. Съществува риск и от механични увреждания на средното ухо при неволно трепване на ръката.

Части на тялото, от които нямаме никаква нужда

Може би почиствате и носа си твърде много

Запушеният или течащ нос без да сте болни или настинали е наистина дразнещ. Може би ви се иска да издухате носа си силно и продължително, докато цялото количество секрет изтече, но трябва да внимавате, защото това може да разрани лигавицата или да спука капиляр. Бъркането с пръсти в носа също не е препоръчително, защото това също води до наранявания, а и до бактериални инфекции.

С миенето на зъбите също може да се прекали

Всички сме чували, че трябва да мием зъбите си след хранене. Всъщност, достатъчно е да ги измивате сутрин и вечер. Ако миете зъбите си след всяко хранене и то твърде продължително, това може да нарани венците, емайла на зъбите, да наруши естествената микрофлора в устата, която предпазва от вируси, бактерии и навлизане на патогени.

5 части на тялото, които вероятно не измивате добре

Прекаленото почистване на лицето може да го направи по-мазно

Естествените масла в кожата са нейната натурална защита. Колкото повече ги измиваме и премиваме кожата, толкова повече тя се стреми да компенсира тази загуба. Така се поставяме в омагьосан кръг на все по-мазна кожа, която се усеща опъната, нацепена и раздразнена.

Коментирай