Здраве и красота

Какъв ефект имат броколите върху кръвната захар?

Изненадващо полезни в контрола на теглото и превенцията на диабет

04.04.2022г. / 05 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Броколите са прекрасен зеленчук, който е много наситен с ценни хранителни вещества. Той е препълнен с витамини и минерали, които са важни за здравето и баланса в тялото в много отношения. Броколите са и едни от най-лесните за приготвяне зеленчуци. Толкова са бедни на калории, че няма как да не се възползвате от тях по пътя към стройната фигура.

17 полезни рецепти с броколи

Броколите са изключително богати на фибри, което има съществени ползи за осигуряване на ценни подхранващи вещества за червата. Фибрите са важни и за поддържането на здравословни нива на холестерол и кръвна захар. Но в този зеленчук има още една активна съставка, която го прави един от най-полезните в превенцията на диабет, защото балансира кръвната захар и повишава чувствителността на клетките към инсулина.

Според healthline.com, броколите съдържат растителен биохимикал, наречен сулфорафан. Според изследванията, този фитохимикал има свойството да подобрява инсулиновата чувствителност на рецепторите в клетките, както и да понижава кръвната захар, забавяйки усвояването ѝ. Редовната консумация на броколи и други зеленчуци от семейство Кръстоцветни се свързва със значително по-нисък риск от диабет тип 2.

Защо трябва да ядем броколи по-често?

Броколите съдържат много богата палитра от витамини и минерали, включително фолиева киселина, витамин А, манган, калий, витамини от група В, витамин С и същественият за кръвосъсирването и костите витамин К. Само в една чаша сварени броколи се съдържа повече от цялото необходимо за деня количество на витамините С и К.

Броколите могат да повлияят много добре и на процесите на кръвосъсирване и кръворазреждане. Ако обаче взимате лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се консултирате с лекар дали да консумирате броколи. Този зеленчук има допълнително кръворазреждащо свойство заради богатото наличие на витамин К в състава си.

Сурови или сготвени броколи – кое е по-здравословен избор?

Но разбира се, това се отнася за случаите, в които ядете огромни количества броколи. Не е нужно да го правите, а и прекалено многото броколи на ден може да предизвикат газове, подуване, коремен дискомфорт, така че кой би консумирал чак толкова много броколи. Необходима ви е само една чаша на ден. Това количество е достатъчно, за да си набавите нужните витамини, минерали, фибри и антиоксиданти за отлично здраве.

Коментирай
Свободно време