Здраве и красота

Как оцетът с билки може да трансформира косата?

За ползите от прилагането на оцет в грижата за косата

12.04.2022г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ябълковият оцет е не просто овкусител за любимите ви ястия и салати. Той може да бъде добър помощник в грижата за косата. Ябълковият оцет се използва за красота още от Древността. Неговите качества са отдавна известни. Можете да обогатите ползите от него, като прибавите и силата на билките. Тази чудесна комбинация от оцет и билки може да подобри състоянието на косата, да стимулира растежа, да облекчи пърхота. 

Ябълковият оцет е известен със своите противогъбични и антибактериални свойства, които според Medical News Today могат да намалят пърхота, да облекчат лющенето и раздразнението по скалпа, дори да подпомогнат овладяването на акне и фоликулит. 

5 различни маски за коса с кокосово масло

Тъй като в много от случаите пърхотът е следствие от повишен растеж на гъбички и дрожди по кожата на главата, оцетът може да потисне разрастването им и да подейства антигъбично и антибактериално. 

Ябълковият оцет има високо pH (той е алкален), заради което спомага за разграждането и отмиването на натрупаните мъртви клетки и мръсотия по кожата и косата, които причиняват раздразнения и утежнения. Поради високото си pH оцетът може да подпомогне и балансирането на pH-то на скалпа, тъй като той обикновено е с по-киселинен характер, според today.com.

Слънчевите лъчи, замърсяванията, обработването на косата с различни химикали и нагряващи уреди може да навреди на алкално-киселинния баланс в косата и кожата, и да направи косата изтощена, суха, а кожата лющеща се, сърбяща и раздразнена. 

7 чудеса, които ябълковият оцет прави с тялото

Оцетът може да помогне да се справите с тези проблеми. Нещо повече – можете да обогатите оцета с билки, така че да подарите на косата и скалпа истинска грижа. Ако търсите достъпно решение на проблемите с косата и кожата на главата, обогатеният с билки ябълков оцет може да облекчи проблемите ви. 

Как да си направите обогатен в билки оцет?

Вземете една бутилка ябълков оцет. Към него добавете 6 до 10 стръка пресен розмарин и 3 до 5 стръка лавандула.

Розмаринът помага за укрепването на косата, изглаждането на структурата на косъма, противодейства срещу уврежданията, ускорява растежа и потиска развитието на микроорганизми по скалпа. 

Лавандулата също има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Тя успокоява скалпа, регенерира косъма и допринася за убиването на гъбичките по кожата. 

6 неща, които се случват с тялото, когато пиете оцет всеки ден

В допълнение тази прекрасна инфузия ухае просто фантастично. Добре е да я държите на тъмно, хладно и сухо място. Може да издържи между 3 и 4 седмици. Изплаквайте косата след всяко измиване за най-добри резултати. 

Коментирай