Ябълковият оцет се използва предимно по предназначение – за овкусяване на пресни салати и печени ястия. Онова, което той крие в себе си обаче, са невероятните му ползи за здравето. Приемът на супена лъжица ябълков оцет на ден в дългосрочен план може да подобри цялостно здравословното състояние на тялото ви и да ви накара да се отървете от излишните мазнини.

  • Много важно уточнение

Не трябва да приемате ябълков оцет неразтворен в друга субстанция. Най-подходящо е да разтваряте супената лъжица оцет в чаша вода или в малко мед. Така киселината няма да навреди на хранопровода и стомашно-чревния тракт.

9 страхотни ползи от лешниците

Кои са чудесата на ябълковия оцет, заради които си заслужава да му отделите специално внимание в ежедневната си рутина?

Намалява апетита 

Искате да отслабнете, но постоянно ви се прияжда нещо непозволено за диетата ви? Приемайте оцет сутрин преди ядене. Той потиска апетита и ускорява изгарянето на мазнини.

Намалява желанието за сладко 

Не само, че ще спрете да преяждате, но и много по-рядко ще ви се прияжда нещо сладко. Изключването или свеждането на десертите и сладкишите до минимум помага в балансирането на кръвната захар и намаляването на обиколката на талията.

Облекчава стомашно-чревните проблеми 

Ябълковият оцет намалява производството на стомашни киселини, които дразнят, причиняват болки и рефлукс. Оцетът е и богат на ферментирали бактерии, подобряващи пробиотичната флора в червата. Това регулира запека и диарията и подобрява извеждането на токсините.

Контролира нивата на кръвната захар 

Ябълковият оцет подобрява чувствителността на клетките към панкреаса, което съответно балансира и нивата на глюкозата в кръвта. По този начин рискът от диабет тип 1 и 2 намалява. Метаболитният синдром и инсулиновата резистентност също се подобряват.

8 незаменими ползи от консумацията на кисело мляко

Още по темата

Стимулира функцията на сърдечносъдовата система 

Ябълковият оцет намалява лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Триглицеридите са главните виновници за образуването на мастни плаки, запушващи кръвоносните съдове и водещи до сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява усвояването на хранителни вещества от храната 

Още една неподозирана полза от ябълковия оцет е, че той прави усвояването на важни хранителни вещества от храната много по-качествено, в частност желязото и калцият.

Намалява риска от рак 

Изследване от 2004 година, проведено от японски учени, показва, че ябълковият оцет има свойството да убива злокачествените клетки. Въпреки липсата на съвсем сигурни доказателства за силата на ябълковия оцет в тази посока, учените все пак смятат, че свойството му да алкализира средата в организма има добро влияние срещу злокачествените процеси в клетките.