Здраве и красота

Фотоепилация или лазерна епилация – какво да изберем

Ще сравним употребата на фотоепилатор и лазерен епилатор, за да направим избора по-лесен

22.04.2022г. / 09 00ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте изправени пред въпроса какъв метод за дълготрайно обезкосмяване да изберете, следващите редове са за Вас. Ще сравним употребата на фотоепилатор и лазерен епилатор, за да направим избора Ви по-лесен.

Кое е по-безопасно

И фотоепилацията, и лазерната епилация не бива да се прилагат при наличието на следните състояния: кожни заболявания, голям брой бенки или белези, инфекции, онкологични заболявания, разширени вени, прием на определени лекарства, бременност и кърмене.

Фотоепилацията прониква по-дълбоко в кожата и фоликула на косъма, така че има потенциал да нанесе повече увреждания, ако не е изпълнена правилно. Този метод може да се окаже недостатъчно ефективен при дами с много светли косми и дори малко опасен при дами с тъмен тен, тъй като може да предизвика изгаряне на кожата.

Кое е по-безболезнено

Трудно е да се даде отговор на този въпрос, тъй като при всяка дама прагът на поносимост на болка е различен. И двете процедури се смятат за безболезнени, но при някои жени могат да причинят известен дискомфорт, особено в периода около месечния цикъл.

Все пак най-общо можем да кажем, че фотоепилаторът носи потенциал за повече дискомфорт, като ефектът може да се смекчи чрез употребата на специален гел. При лазерната епилация използването на дюза от сапфир може да охлади кожата и да създаде допълнителен комфорт.

Кое е по-бързо

Ако използвате фотоепилатор, ще обработвате космите по-дълбоко, което означава, че вероятно ще имате нужда от по-малко на брой процедури. При лазерната епилация броят на процедурите е средно около два пъти повече. За сравнение, процедурите за пълно обезкосмяване с фотоепилация са средно от три до пет, а с лазерна – около десет. Разбира се, всичко зависи от типа и гъстотата на космите. За някои дами пет лазерни сесии могат да бъдат напълно достатъчни.

Друга важна особеност е, че фотоепилаторът обработва наведнъж по-големи площи, което прави процедурите по-кратки. Той е подходящ и за обширни зони като гръб, ръце или крака. Лазерната обработка пък е по-подходяща за деликатни и малки зони – вежди, горна устна и подмишници.

Кое е по-ефективно

Що се отнася до ефективността и продължителността на ефекта, няма съществени разлики – и в двата случая се очаква да нямате нужда от обезкосмяване в следващите четири-пет години. Все пак при дами със светли косми или с тъмна кожа в някои случаи фотоепилацията може да се окаже не особено успешна.

И още две любопитни допълнения – чрез използването на фотоепилатор може да се отървете от някои пигментни петна или акне. Лазерният епилатор пък стимулира еластичността на кожата.