Здраве и красота

Atkinsons – съвременното висше общество

Ароматите на нишовия бранд Atkinsons носят духа на британската аристокрация, както и 200 години парфюмна история

21.04.2022г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Atkinsons – съвременното висше общество

Годината е 1799, а мястото – култовият адрес „Джерард Стрийт“ №44 в бохемския, мултикултурен квартал Сохо, в центъра на Лондон. Парфюмният дом Atkinsons открива врати с подбрана селекция от луксозна бутикова козметика и аромати, достъпни само за висшата британска класа. Аромати, чието ухание е достойно за аристократи и благородници – семпли и стилни флакони, криещи уникални за времето си парфюми, както като съставки, така и като композиция. Парфюмните рецепти са ревниво пазени от братя Аткинсън и до днес остават в оригиналния си състав.

Реномето на парфюмния бутик като средище на ултимативния лукс и класа се затвърждава още с дебюта на първия аромат Atkinsons Eau de Cologne – характеризиран като „строго британски“, интензивният мъжки парфюм е съвсем различен от останалите италиански одеколони, които доминират на парфюмерийния пазар през 1800-те. Той е свеж, пикантен и с трайна остатъчна следа – впечатляващ аромат, който дотолкова привлича вниманието на крал Джордж VI, че води до обявяването на Atkinsons за официална парфюмна къща на британския кралски дворец. Това признание от страна на краля е еквивалент на Оскар в категория „Главна мъжка роля“. Останалото, както казват, е история. И то каква – 200 години по-късно, парфюмният бутик е лидер в сферата на луксозните нишови аромати и VIP парфюмерия, и продължава да бъде изборът на редица звезди и известни личности.

Мълвата за разкошните ухания, в които се къпе крал Джордж, превръщат ароматите Atkinsons в предпочитани от исторически личности като Наполеон; Бо Брумел – дук на Уелингтън и прототип на английското денди; Адмирал елсън; императрицата на Русия – Александра Фьодоровна, както и кралица Маргарита Савойска. Мисълта, че лидерите на света са носили Atkinsons, докато са решавали съдбата на най-силните държави в Европа, помага да разберем завета и наследството на парфюмния бранд, както и отговорността да остави своите знакови аромати непроменени вече повече от 2 века.

Всеки от ароматите Atkinsons разказва история за крале и благородници; за сила, амбиция и борба за надмощие. И ако мъжките парфюми Atkinsons са предназначени за крале – както в буквалния, така и в преносния смисъл, то дамските аромати са техните вдъхновяващи половинки, които съчетават деликатна чувственост с безпогрешен стил и класа, способни да налагат модните тенденции в няколко различни епохи. Това е влиянието, което имат нишовите аромати – те са висшата мода на парфюмерията, която може да бъде носена само от малцина избрани, защото изисква, ангажира и задължава.

Сред най-забележимите парфюми Atkinsons откриваме наситения мъжки аромат Oud Save The King, който отпразнува 200-годишнината на марката и е вдъхновен от вълнуващия полъх на Ориента. Уникалният бленд от британска изисканост и ориенталска екзотика се крие зад класическия за Atkinsons флакон от злато с минималистичен дизайн. Ароматът съчетава фини нотки от чай Ърл Грей, бергамот, ирис и велур, върху мека основа от аргар и сандалово дърво.

А тъй като всеки крал се нуждае от своята кралица, на престола до Oud Save The King откриваме Oud Save The Queen – великолепен нишов дамски парфюм, който разказва истории за забранена страст и опасни интриги. Характерният аромат на бергамота се вплита в уханието на пикантен карамфил и портокалов цвят, за да остави сладко-горчива следа, като тази на невъзможната любов. Едновременно елегантен и съблазняващ, Oud Save The Queen е истинско кралско бижу; диамант в короната на Atkinsons.

Един от най-пищните и отличителни парфюми Atkinsons е мъжественият His Majesty The Oud, който е вдъхновен от чара и магнетизма на крал Фейсал I, последният крал на Сирия. Изключителният дървесен аромат с опушени нотки носи екзотичното ухание на силен черен чай, интензивен карамфил, топла кожа и кедър в комбинация с редки съставки като лаоски уд и ликвидамбър.

Продължаваме разходката из историческите събития от Ренесанса в Европа с аромата на Tulipe Noire, един необикновен унисекс парфюм от Atkinsons, чиято сладост се крие в цветовете от жасмин и нектара от амброксан, освежени от изненадващи нотки кориандър. Tulipe Noire е неустоимо привличане, а неговата разтърсваща композиция ни връща назад във времето, към Холандия през XVII век и създаването на първото черно лале, както се разказва в едноименния роман от Александър Дюма. Точно така, както „Черното лале“ на Дюма ни държи на ръба до последната страница с неочакваните си обрати, ароматът на Tulipe Noire разкрива сложна композиция, която завладява и удивлява до последната си, финална ароматна нотка.

Особено внимание в колекцията на Atkinsons заслужава хедонистичният аромат на 44 Gerard Street, който отдава почит към първия бутик на парфюмната марка. Неговата свежа енергия улавя ексцентричния и многопластов дух на Лондон по време на Викторианската епоха. С освежаващите си нотки евкалипт и ароматен джинджър, разкриващи нежна сърцевина от цветове жасмин и орхидеи, 44 Gerard Street е съвършено отражение на съвременното висше общество, което успешно съчетава многовековните традиции с модерния начин на живот.

 

Коментирай