Здраве и красота

Колко време не трябва да се храните, ако правите изследвания на гладно

Какво точно означава „на гладно“?

10.05.2022г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвните изследвания са нещо нормално и до голяма степен необходимо, за да се установи каква е работата на вътрешните ви органи, дали имате някакво медицинско състояние или заболяване, дали имате алергия, хранителна или друга непоносимост, и още много други.

8 храни, които са важни за контрола на кръвната захар

Взимането на кръв е изпитан и стар медицински метод, с помощта на който може щателно да се проверят редица функции в организма. За някои изследвания е изрично упоменато, че трябва да бъдат проведени на гладно, тоест кръвта трябва да бъде взета, след като е минал определен интервал от време, в който не трябва да сте приемали храна, а понякога и вода.

Но как да разберете колко време е достатъчно да не се храните?

Преди всичко е важно да се консултирате с лекаря, който е назначил изследването. Той най-пълноценно ще ви посъветва колко време преди теста да не се храните. Лабораториите също имат своите указания за спазване преди взимане на кръв.

Обикновено „на гладно“ означава да не се храните в рамките на 8 до 12 часа преди взимането на кръв в зависимост от вида и целите на изследването. Точното време зависи от лабораторията и материалите, които използва, от лекаря, прилагащ теста и от времето, в което се взима кръвта, според WebMD.

Каква е връзката между недоспиването и диабета?

Това, от което трябва да се въздържате преди взимане на кръв, не е само твърда храна, но и течни и смлени храни, смутита, тютюнопушене, алкохол, дъвки, включително и тренировки. Всички тези фактори могат да окажат влияние върху моментните показатели в кръвта, които да покажат неточна или заблуждаваща картина, която да обърква лекаря ви в поставянето на диагноза.

Свързани статии

Значение имат и някои лекарства, включително такива, отпускани и без рецепта. Ако взимате някакви лекарства е важно да информирате преди това лекаря или лаборанта, за да ви посъветва дали да се въздържите от приема им и да ги изпиете след взимането на пробата, според verywellhealth.com.

Важни неща, които винаги да правите преди посещение при лекар

Гладуването се налага често преди взимане на кръв и провеждане на редица кръвни тестове, защото храната и напитките могат да променят кръвната картина. Хранителните вещества навлизат в кръвния поток, променяйки начина, по който резултатите биха били интерпретирани от лекуващия лекар. Дори да не сте вечеряли, за да спазите 12-часовия диапазон на гладуване, хапването на вафличка или бисквитка преди лягане може да повиши кръвната ви захар на сутринта, което да заблуди резултата и вашия лекар.

В такива случаи може да се наложи да проведете теста отново или да информирате лекаря, който ще разчете резултатите, за да има предвид причината за повишението на кръвната захар.

Коментирай