Здраве и красота

10 причини да спите голи

Защо голотата в леглото е полезна

31.05.2022г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънят е един от най-важните механизми в тялото. Той може да бъде нарушен по много начини, а това се отразява на здравето. Всеки човек има индивидуален стил на спане. Някои обичат да спят с дебели пижами и с няколко одеяла. Други не изпитват затруднения да спят с леко одеяло или без пижама. Ако сте от първия тип хора вероятно ще се изненадате да разберете, че стратегията ви за сън е погрешна. 

Вредно ли е спането по корем?

Прегряването на тялото по време на сън има негативни ефекти върху организма и механизмите на съня. Затова пък спането без дрехи има невероятни ползи. Ако спите голи ще се радвате на страхотните ползи за съня, които голотата предлага. Вижте защо. 

Кои са изненадващите ползи от това да спите голи?

1. Хладнината спомага за добър сън. 

Може да не ви се вярва, но тялото има нужда да се охлади, за да протекат нормално всички механизми на съня. Ако по принцип ви е по-студено, отколкото на други хора, можете да спите с по-дебела завивка, ако сте голи. Голотата и допирът на кожата до чаршафите дава възможност на нервната система да се отпусне. Освобождаването на мелатонин, хормонът на съня, става по-лесно, когато сте без дрехи. 

2. По-бързо заспиване. 

Комфортът на голотата и освобождаването от дрехите дава възможност да заспите по-бързо. Ще се чувствате по-добре, защото няма да сте омотани в дрехи, а ще усещате удобство, което ще улесни заспиването. 

Как различните пози за сън въздействат на здравето?

3. Цялостно подобрение на съня. 

Според изследване от 2012 година, публикувано в Journal of Physiological Anthropology, цитирано от purewow.com, оптималната температура в помещението за сън трябва да е между 16 и 19 градуса. Вероятно ви се струва твърде студено, но организмът се чувства най-предразположен към нормално заспиване и протичане на съня при тези температури. Прегряването през нощта може да наруши циркадните ритми на организма, да увеличи будуването, да затрудни заспиването и да предизвика чести събуждания през нощта. 

4. Може да помогне за предотвратяване на гъбични инфекции. 

Когато сте завити с много завивки и носите дрехи, чорапи по време на сън, вероятността да се изпотите е голяма. Изпотяването и задържането на потта по кожните гънки увеличава риска от гъбични инфекции. Ако спите голи, кожните ви гънки ще бъдат добре охладени и свободни, което намалява вероятността да се появи бактериален или гъбичен растеж. 

Защо спането в поза лъжички е полезно?

5. Може да стимулира мъжката плодовитост. 

Сперматозоидите се нуждаят от по-ниски температури, за да са жизнени и бързо движещи се. Ако мъжете спят без дрехи, това намалява телесната температура и спомага за подобряване на плодовитостта. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
0 rate up comment 0 rate down comment
кирчо ( преди 1 година )