Здраве и красота

Как да предпазим емайла на постоянните зъби на детето?

Подходяща грижа за детските зъби, която предпазва от кариес

17.06.2022г. / 16 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки родител иска да вижда широка усмивка на лицето на детето си. Хубави, бели и най-вече здрави зъбки е радост, която всяко дете заслужава. Често обаче още в ранна детска възраст, докато постоянните зъби все още израстват, децата страдат от кариес и други увреждащи зъбите проблеми, които могат да нарушат цялостното им орално здраве в бъдеще.

Зъбният емайл е външната твърда обвивка на зъбите, която ги предпазва от увреждания, киселини, захари – всички храни, които правят зъбния емайл на детето податлив на увреждания и заболявания.

След като постоянните зъбки пробият и започнат да растат (между 6-та и 12-та година), емайлът все още не е достигнал окончателната си твърдост, което поставя в риск оралното здраве на малчуганите.

Как да предпазим емайла на постоянните зъби на детето?

Избягвайте сладки храни и напитки

Сладките лакомства са любими на децата и всеки родител знае колко трудно е да ограничи детето си изцяло от тях. Важно е обаче сладките храни и напитки да бъдат сведени до минимум.

Намаляването на приема на добавени захари спомага за превенцията на кариес в ранна детска възраст, както и усложненията от него. Бактериите в устата се хранят със захарите, които консумираме, а това води до по-благоприятни условия за отлагане на плака и поява на кариес.

Добавете храни, богати на калций

Калцият е минерал, който е от изключително голямо значение за зъбния емайл. Той има свойството да неутрализира киселините и да реминерализира емайла на зъбите, като ги предпазва от кариес и увреждания, и същевременно стимулира втвърдяването на емайла. Млечните продукти са първенци по съдържание на калций, както и кръстоцветните зеленчуци, рибата, изварата, бадемите, портокалите, сушените смокини, овесените ядки, нахутът.

Редовно миене на зъбите с подходяща паста за зъби с флуорид

Нередовното миене на зъбките и употребата на неподходяща паста за зъби са сред водещите причини за поява на кариес. От изключително значение е зъбите на детето да се измиват старателно сутрин и вечер с подходяща за тази възраст паста.

Един от най-добрите избори, които родителите могат да направят за зъбките на децата си, е пастата Kin Fluorkin Junior Toothpaste. Тя е със специална формула, съдържаща натриев флуорид и е подходяща за деца между 6 и 12 години. Не съдържа захар, а ксилитол, което допълнително предпазва от кариеси. Формулата с флуорид почиства старателно детските зъбки и спомага за изграждането и заздравяването на емайла. Не съдържа и глутен.

Пастата реминерализира и укрепва зъбите, като е щадяща към зъбния емайл. А най-хубавото е, че се предлага в два любими на децата вкуса – кола и ягода. Приятните вкусове улесняват ежедневната ѝ употреба от малките деца.

Препоръчително е пастата да се използва два пъти на ден, сутрин и вечер, а най-добре след всяко хранене. Четкането на зъбките е добре да продължава около 2-3 минути.

Изплаквайте след хранене

Невинаги е възможно детето да мие зъбите си след всяко хранене, особено навън. Затова е важно поне да изплаква устата след хранене. Така се намаляват остатъците от храна, които могат да нанесат щети на емайла. Отстраняват се и остатъчните киселини и захари от храната.

Насърчавайте детето да жабури чиста вода или вода за уста след хранене за поне 30 секунди, а след това да изплюе, без да преглъща.

Ограничете киселините

Свързани статии

Киселините присъстват в много различни храни. Най-киселинни са цитрусовите плодове. Лимоните, портокалите, грейпфрутите и мандарините съдържат киселини, които могат да увредят все още неукрепналия емайл на детските зъби.

Цитрусовите плодове обаче съдържат и ценни витамини, като витамин С, които са важни за здравето. Ето защо изключването им от храненето е силно непрепоръчително.

Вместо това насърчавайте изплакването на устата от малчуганите. Ограничете и сладките напитки. В тях се съдържат големи количества лимонена киселина, която деминерализира зъбния емайл и може да доведе до чувствителност на зъбите и поява на кариеси.

Избягвайте нишестето

Различните видове нишесте присъстват в огромен брой готови храни. Нишестетата се използват за сгъстители и овкусители, регулатори на текстурата в много сладки и солени готови продукти.

Нишестето е сложен въглехидрат, който се разпада до прости захари в устната кухина и тялото, което може да влоши цялостното здраве на детските зъби.

За да предпазите детето от вредното му влияние, ограничете рафинираните продукти, тестени изделия, чипсове, пържени картофи, бял хляб, кремове и други. Четете внимателно етикетите.

Снимки: Kin; istock

Коментирай
Свободно време