Здраве и красота

Защо скандинавският метод на сън е полезен и как работи?

Какво представлява и как действа на съня и отношенията във връзката

20.06.2022г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънят може да е истинско предизвикателство, когато спите с половинката си заедно в едно легло. Двойките спят заедно и в това има една дълбока интимност, създаваща прекрасно чувство на близост с човека, когото обичате. Обикновено двойките използват едно одеяло, с което се завиват през нощта. Оттук тръгват и неудобствата и проблемите по време на сън.

Всъщност, не ни трябват 8 часа сън?!

Вероятно неведнъж сте се будили, защото партньорът ви хърка, върти се и ви издърпва одеялото. На пръв поглед това може да ви се стори като нормална част от ежедневието, с която се сблъскват почти всички двойки, но това е сериозна предпоставка за нарушаване на съня.

Колкото по-често се будите през нощта, толкова по-некачествен и непълноценен е сънят ви. Лошият и недостатъчен сън е основа за редица здравословни проблеми – физически, психически и емоционални. Недобрият сън може да ви направи нетрудоспособни, без енергия, да наруши процесите в организма ви, да доведе до повишени нива на стрес, проблеми с метаболизма, както и да повлияе много зле на връзката ви.

Какво се случва, ако медитирате всяка вечер преди сън?

На помощ идва скандинавският модел на сън. Какво представлява той?

Скандинавският метод на сън представлява популярна практика в северните страни, като Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, дори Германия и Исландия. Основната концепция, според realsimple.com, е спането на партньорите с отделни завивки. По този начин продължавате да делите едно легло, като истинска двойка, но премахвате пречките, които общото одеяло създава.

Свързани статии

Тази стратегия е много печеливша и затова е така популярна. Методът е ефективен, защото проучванията са установили, че спането в общо легло, но с отделни завивки не прекъсва съня толкова често, колкото спането с обща завивка. Неслучайно скандинавските страни са класирани като едни от най-открояващите се по качество на съня.

5 трика за по-добър сън в жегите

Дания, Норвегия и Швеция се нареждат на трето, четвърто и шесто място по пълноценност на съня, според проучване, публикувано в Lifestyle Index of Sleep Junkie, докато например САЩ се нареждат на 87-о място в тази класация.

Ако искате да спите по-пълноценно и непробудно, опитайте скандинавския модел на сън. Може да се окаже решаващ за добро наспиване, повече енергия и здраве.

Коментирай