Здраве и красота

Кои са най-полезните ядки за женското здраве?

Освен наслада от любимия ни лешников крем, с който редовно прегрешаваме, лешниците могат да ни донесат и редица ползи

14.07.2022г. / 05 57ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Инвестицията в нашето здраве е най-доброто нещо, което можем да направим за себе си. Повишената консумация на растителни продукти, особено в техния суров вид се препоръчва за всеки. Много лесно можете да включите ядките във вашия хранителен режим, но за да са още по-полезни, избирайте ги сурови или печени, но без сол.

Ако пък решите да се насладите на масла от ядки, снабдете се с такива, които нямат добавена захар.

Искате да разберете повече за най-полезните ядки, що се отнася до женското здраве? Ето ги и тях:

Орехи

Обикновени, дори леко позабравени, а нашата страна изобилства от тях. Ако ги хапвате редовно, ще си набавите много ценни антиоксиданти (които ще помогнат на организма ви да се бори със свободните радикали).

Диетолози и персонални треньори твърдят, че орехите имат едни от най-високите нива на омега-3 мастни киселини сред ядките, освен това в състава им влизат витамин C, витамин К, фолиева киселина, желязо, магнезий и др. Съдържанието на йод в орехите може да окаже добро влияние върху намалената функция на щитовидната жлеза.

Бадеми

Наситени с незаменими витамини и минерали - една порция бадеми (23 бадема) ще ви зареди със 160 калории, 6 грама протеин и над 3 грама фибри. Освен това консумацията им ще помогне за правилното функциониране на мозъка, нервната система и дори ще ви допринесе за редуцирането на високите нива на кръвна захар, тъй като съдържат магнезий. Концентрацията на витамин Е пък помага за поддържането на доброто състояние на кожата, предпазвайки я от стареене. Орехите са и прекрасна алтернатива за тези, които са алергични към фъстъците.

Макадамия

Леко непознати по нашите ширини, ядките от макадамия съдържат високи нива на витамин В1, манган и мед. Тя притежава и полезни мазнини, подобни на тези на зехтина и авокадото.
Порция от 30 грама има 204 калории и доставя на организма 21 грама мазнини, 4 грама въглехидрати, 1 грам захар и 2.4 грама протеин.

Лешници

Свързани статии

Богати на антиоксиданти, които ще намалят нивата на холестерол и редуцират възпалителните процеси, можете да добавите вкусните ядки към любимите си десерти, салати, дори в порция паста. Лешниците подпомагат здравето на кожата и косата, помагат за поддържането на мускулния тонус. Магнезият, съдържащ се в тях е полезен за ставите и костите, облекчавайки болките.

Шамфъстък

Дървото на шамфъстъка израства до около 10 метра височина, като е устойчиво на големи температурни амплитуди. Ядките му са богат източник на фосфор – така ценен за здравето на костите и зъбите. Можете да го консумирате както суров, така и печен. Той е идеалната добавка, когато искате да направите вашия сладкиш по-здравословен. Фибрите в шамфъстъка ще облекчат храносмилането и ще ви помогнат в борбата с диабета.

Кашу

Нутриционисти твърдят, че кашуто съдържа най-много желязо, в сравнение с всички други ядки. Особено полезно за дамите, тъй като те често са с понижени нива на важния елемент. Редовната му консумация дори може да ви предпази от развитие на туморни клетки, поради съдържанието му на антиоксиданти. Кашуто помага за поддържането на здравето на кожата, косата и ноктите.

Коментирай