Здраве и красота

Как да си направим професионален антицелулитен масаж у дома?

Трябва да внимавате със силата на натиска и посоката на движение

18.07.2022г. / 14 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Целулитът си остава един от най-големите естетически проблеми при жените. Неприятните трапчинки по кожата могат да се наблюдават както при по-едри, така и при по-слаби жени. С покачването на температурите и наближаването на летните отпуски, това състояние отново напомня за себе си. За съжаление, малко дами биха имали смелостта да облекат каквото си пожелаят, без да се съобразят с наличието на портокаловата кожа. Това може да окаже негативно влияние върху настроението и самочувствието на всяка една от нас.

Всички знаем основните стъпки, с които можем да повлияем на целулита – приемането на повече вода, избягването на солени и преработени храни, пълноценният сън. Има ли обаче още нещо, което ще ни помогне в стремежа към по-хубава и стегната фигура? Отговорът е „Да“ – и това са масажите.

Професионалните терапии изискват време и средства, които не всяка една от нас може да си позволи, ето защо тук на помощ идват домашните масажи. Можете да постигнете значителни резултати, ако ги прилагате у дома – най-важното условие е да сте постоянни.

Качественият масаж ще подобри лимфния поток, ще ускори метаболизма и ще окаже благоприятно влияние върху кръвообращението. Ако и вие искате да изпитате благотворното влияние на този метод, без да напускате дома си, ето няколко идеи как можете да си направите домашен антицелулитен масаж:

Спа у дома

Преди да пристъпите към масаж, можете да започнете с вземането на душ – това ще помогне да отстраните мъртвите клетки и ще отпусне мускулите ви. Използвайте хладка вода и ексфолираща ръкавица (ако не разполагате с такава, струва няколко лева) – нанесете душгела върху нея (за да не изсушите кожата, към него можете да добавите и 1 ч. л. зехтин). Нека движението на миене е от долу нагоре (от глезените към гърба) и отзад напред (първо задната част на краката, след това предната) – това е посоката, в която се движи лимфата.

Как да се справим със задържането на вода?

След това подсушете кожата с нежни, потупващи движения, без да търкате. След като тя изсъхне, можете да приложите масаж с мед. За целта ви е необходим около ½ ч. ч. мед. Нанесете тънък слой от него върху едната длан (може и върху двете). Доближете дланта до кожата, задръжте за секунда, и отлепете. След известно време медът ще започне да прилепва още по-плътно към кожата, като по този начин ще я загрее и ще подобри кръвообращението. Посоката на масажиране е от долу-нагоре и отзад-напред.

Кои са видовете целулит и как да се справим с него?

Не прекалявайте с продължителността – достатъчно е да забележите лека руменина по кожата – тя е знак, че кръвта на това място е раздвижена. След двайсетина минути изплакнете тялото с хладка вода. Медът се отстранява много лесно, като след това кожата се усеща копринено мека на допир. Освен против целулит, този масаж има детоксикиращо действие.

Антицелулитен масаж с кафе

Един от най-ефикасните продукти за борба с целулита, който можем да намерим в кухненския шкаф е кафето. Освен ободряващи свойства, то притежава и много антиоксидантни такива, като може да ни помогне в битката с целулита. За масажа с кафе ще са ни необходими:

  • 1/4 чаша смляно кафе;
  • 3 с. л. гореща вода;
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин.
Свързани статии

Залейте смляното кафе с горещата вода и оставете за десетина минути, за да може да се образува нещо като паста. След като измиете тялото както обичайно, спрете водата и масажирайте със сместа от кафето (и водата) и зехтина. Използвайте кръгови движения около задните части, бедрата и корема за около 4-5 минути.

Кафето ще остави кожата мека и копринена, регулирайки тена. Изплакнете с вода, нанесете хидратиращо мляко за тяло.

Детоксикиращ масаж с етерични масла

Този масаж има леко загряващо действие, което ще ви помогне в борбата с портокаловата кожа, тъй като подпомага кръвообращението. Ще ви трябват:

  • 1-2 капки масло от канела;
  • 50 мл зехтин.

Смесете двете съставки, вземете от сместа с длани и масажирайте тялото. Изплакнете. Кожата ще остане много добре хидратирана от зехтина. Тази смес можете да добавите и към вашата вана.

Коментирай