Здраве и красота

Как да се справим със задържането на вода

Начини да облекчим "оловните крака"

14.07.2022г. / 12 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото е сезонът на ефирните дрехи, дългите разходки и заслужените почивки. С идването на топлите дни, обаче, един позабравен проблем също напомня за себе си – а именно – задържането на вода. На всеки се е случвало – сутрин се чувстваме свежи, отпочинали, заредени с енергия. Но в хода на деня, това настроение се губи, като на негово място идват умората и тежестта в краката. Тя се усеща най-много вечер, когато се чувстваме буквално “подпухнали”, тогава започваме да си задаваме въпроси: ”Какво ядох днес?”; “Дали отново не прекалих с въглехидратите?”; “Да не би да съм напълняла?”...  Мили дами, може би вие просто страдате от водна задръжка, която става много осезаема през топлите дни.

Причините за появата ѝ могат да бъдат:

  • хормонални смущения;
  • нарушения в работата на малките кръвоносни съдове (капилярите);
  • проблеми с бъбреците;
  • бременност;
  • прекалено ниска двигателна активност;
  • инфекции и алергии;
  • прием на определени лекарства. 

По какво можем да познаем, че страдаме от този проблем? Ето някои признаци:

Подуване

То засяга най-вече долната част на краката, ръцете, коремната област.  Ръцете, както и пръстите са цялостно подути - може да ви направи впечатление, че трудно сваляте бижутата си (особено пръстените). Най-честите причини за това са хормонални смущения, нарушения в кръвообращението, проблеми с бъбреците, лимфен застой.

Промяна в цвета на кожата

Задържането на течности може да е причина кожата ви да изглежда подпухнала и лъщяща, можете да наблюдавате и промяна в начина, по който изглежда (сякаш сте били във вода прекалено дълго).

Друг симптом за това състояние е, ако при натискане на кожата, получената вдлъбнатина остава за по-дълго, без кожата да се върне към началното си състояние.

Болка и чувствителност в крайниците

Най-засегната е долната част на краката - прасците се усещат “тежки”, а болката наподобява тази от мускулна треска. Може да усетите и изтръпване на ходилата, придружена с пулсиране.

Скованост

Поради повишения обем течности, има вероятност да изпитвате затруднения с извършването на физически дейности, като това може да влоши качеството ви на живот и желанието за физически упражнения.

Покачване на тегло

Ако теглото ви варира с няколко килограма с течение на деня, твърде вероятно е да задържате течности. На практика е невъзможно да напълнеете с 2-3 килогама само в рамките на един ден. (Това би означавало да поемете около 14 000 до 21 000 калории). Често пъти водната задръжка се бърка с напълняване, защото освен усещанто за тежест, целулитът също е по-осезаем.

Какво можем да направим, ако задържаме вода?

Преди да направите каквото и да е, консултирайте се с вашия лекуващ лекар.

Все пак, има няколко неща, които можем да направим, за да облекчим начина, по който се чувстваме: можем да опитаме с определени билки (има такива, които действат като естествени диуретици).

Ако ви е възможно, няколко пъти на ден поставяйте краката си на високо, над нивото на сърцето.

Можете да спите, използвайки специална възглавница за крака, като по този начин подпомогнете работата на лимфния поток и кръвообръщението. Редовните масажи и лимфен дренаж също биха ви помогнали.

Намалете приема на сол. Прекомерната употреба на сол може да доведе до водна задръжка, както и увеличеният прием на въглехидрати. Опитайте се да си набавите витамин В6 (съдържа се в бананите и орехите), както и магнезий (има го в бобовите, ядките и зеленолистните). Научно доказано е, че те облекчават подуването и предменструалния синдром.

Пийте повече вода. Старайте се да приемате повече вода, но в нейния чист вид. Соковете и газираните напитки няма да донесат ползи за вашето здраве – напротив – в много от тях има прекалено много захар, вредни оцветители и консерванти.

Яжте повече сурови плодове и зеленчуци. Фибрите, които се съдържат в тях ще помогнат на работата на стомаха и отделителната ви система – съответно и на регулирането на водата в организма. Освен това, те ще ви държат сити по-дълго, намалявайки чувството на глад.

Свързани статии

Носете компресивни чорапи. На пазара има достъпни модели, които могат да се закупят, без предписание от лекар – те ще ви помогнат да облекчите тежестта в краката.

Наспивайте се добре. Нощта е времето, в което тялото ни се регенерира и се “поправя”. Хубавият сън (поне 8 часа) има благотворно влияние въху всички наши системи, нормализирайки нивото на хормоните. Избягвайте да се храните късно вечер, тъй като това може да доведе до влошаване качеството на съня. Прекалените количества алкохол също могат да доведат до безспокойство нощем.

Движете се повече по време на път. Ако ви предстои няколкочасово пътуване, опитайте се да ставате, да се раздвижвате за десетина минута на всеки час. Това ще ви предпази от подуване на краката и неприятното усещане за тежест.

Избягвайте прекалено високите температури. Сауните и горещите бани носят безспорни ползи за тялото, но ако страдате от задържане на течност, те могат да ви повлияят в негативен аспект, защото по-високата температура ще разшири кръвоносните съдове допълнително.

Коментирай