Здраве и красота

Как да повишим енергията с естествени продукти

Прекаляването с кофеин може да има обратен ефект – вместо бодрост, може да почувстваме умора

25.07.2022г. / 14 14ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С напредването на възрастта се увеличават и отговорностите и задачите ни. Дните ни минават в грижи за децата, семейството и дома. Като към всичко това добавим и служебните ангажименти, в един момент сякаш всичко ни се „стоварва върху главата“. Чувстваме се на предела на силите си и се опитваме да компенсираме липсата на енергия, като прекаляваме с кафето и енергийните напитки. Но дали това е най-доброто, което можем да направим за себе си?

Според американския лекар Мехмед Оз (известен тв водещ, автор и хирург), пиенето на кафе има обратния ефект - вместо да ни освежи, то води до изчерпване на водните запаси на организма, карайки ни да се чувстваме уморени. Какво правим тогава? Пием още повече кафе, което води до още по-голяма загуба на течности и дори до дехидратация. Ето защо трябва да поемаме любимата напитка с обилно количество вода. Има ли обаче по-добри алтернативи за ободряване? Изглежда, че да!

Ето някои от тях:

Чай матча

Този чай е богат на антиоксиданти, подобрява настроението и нивата на енергия. Освен това ускорява метаболизма и ни осигурява по-високи нива на имунна защита. Може да повлияе положително на състоянието на кожата, ето защо той влиза в състава на много бюти ритуали. Чаят матча притежава 60 пъти повече антиоксиданти от спанака!

Златно мляко

Златното мляко е напитка, която можете да приготвите много лесно у дома. Ще са ви необходими:

  • чаша гореща вода (или мляко по избор – краве или веган вариант);
  • 1 с. л. куркума;
  • 1/2 ч. л. черен пипер;
  • 1 ч. л. кокосово масло;
  • 1 ч. л. джинджифил и по желание – 1 ч. л. мед.

Смесете всички съставки и оставете да изстине. Ако желаете, подсладете с лъжичка мед. Тази напитка подпомага облекчаването на респираторни заболявания, артрити и менструални болки. Освен това помага за контрола на теглото и подобрява работата на черния дроб. Златното мляко е изключително полезно за доброто състояние на кожата, ето защо се препоръчва при хора с акне. Бледожълтата напитка помага за подобряването на качеството на съня, което води до по-добри нива на енергия.

Вода с лимон

Добавете сока на изстискан лимон към чаша вода със стайна температура. Така получената напитка ще хидратира тялото ви много добре, което от своя страна ще ви помогне да се чувствате по-свежи. Освен това, лимонената вода ще ви детоксикира, балансирайки нивата на pH в тялото. Освежаващата напитка ще окаже благоприятно влияние върху отделителната ви система и поддържането на здравословно тегло.

Храни за енергия

Според здравния портал на университета „Харвард“, ако страдате от липса на енергия, добре е да хапвате храни с нисък гликемичен индекс, като например зеленчуци, ядки и растителни мазнини (зехтин, авокадо). Ниските нива на захар ще предотвратят спада в енергията, който се получава непосредствено след консумация на храни с високи нива на захари.

Коментирай