Здраве и красота

Трите най-важни ползи за здравето от кориандъра

Защо да консумирате тази подправка по-често

23.08.2022г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кориандърът е прекрасна билка с чудесни вкус и аромат. Той се използва широко в азиатската, мексиканската и близкоизточната кухни заради фантастичните си вкусови качества, леко цитрусов свеж вкус и пиперливи нотки. Те придават превъзходен вкус на ястията.

Топ 5 здравословни подправки и как да ги използвате

Но освен вкусови и ароматни качества, кориандърът притежава и много ценни ползи за здравето. Той е богат на полезни хранителни вещества и микроелементи, които имат свойството да допринасят за цялостното здраве.

Какви са ползите от консумацията на кориандър?

Много добър източник на хранителни вещества

Кориандърът е много богат източник на витамини, сред които витамин К, С, А, D. Витамин К отговаря за поддържане на костите здрави и за контрола на кръвосъсирването. Отговорен е също така за зарастването на раните. Витамин С също участва в оздравителните процеси в клетките. Той е и мощен антиоксидант.

Сумак – ориенталска подправка с изключителни ползи за здравето

Най-хубавото е, че кориандърът е много беден на калории, но концентрациите на витамини в него са високи. Това означава, че можете да си набавите добро количество витамини, без да консумирате огромни количества от полезната подправка.

Кориандърът е много богат на антиоксиданти

Антиоксидантите са много важни съединения, защото се борят със свободните радикали. Тази функция не трябва да се подценява, тъй като е от голямо значение за борбата със злокачествените процеси в клетките, стареенето, потенциалното образуване на туморни клетки, появата на хронични или дегенеративни заболявания.

Ползите за здравето от подправката сминдух

Колкото по-богата на антиоксиданти е диетата, толкова по-малък е шансът от развитие на подобни здравни проблеми. Кориандърът съдържа изобилие от антиоксиданти, които подобряват цялостното здраве.

Кориандърът е полезен за сърдечносъдовата система

Заради богатото наличие на антиоксиданти кориандърът е много ценен за функциите на сърдечносъдовата система. Те потискат възпаленията, което има голям принос в превенцията на диабет, сърдечносъдови заболявания, стомашно-чревни проблеми, болки, рак. Кориандърът може да допринесе в контрола на кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Ползи за здравето от подправката карамфил

Редовната консумация на кориандър намалява и холестерола. Антиоксидантите в него предотвратяват натрупването на холестеролни плаки по кръвоносните съдове, които причиняват стеснения и запушвания – основни фактори за инфаркт и инсулт.

Коментирай